Puii infestati cu bacterii rezistente la antibiotic, vanduti in Germania, nu au ajuns la noi
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face aceste precizari ca sa-i linisteasca pe clienti.
Pericolul este mare, daca asemenea pui sunt consumati de oameni cu imunitatea scazuta. Ecologistii germani au descoperit adevarate bombe bacteriologice in hipermarketurile din 5 mari orase germane.
Unul din doi pui aflati la vanzare contine bacterii rezistente la penicilina. Cum s-a ajuns aici?
Fermierii indoapa pasarile cu medicamente pentru ca ele sa reziste la boli. Problema e ca bacteriile din pasari devin rezistente la antibiotice si ajung sa treaca prin carnea consumata si in organismul uman. In aceste conditii, oamenii iau si ei bacteriile respective sau ajung sa nu mai raspunda la anumite tratamente cu antibiotice.
Potrivit presei din Germania, printre magazinele care comercializeaza pui infestati cu bacterii si indopati cu antibiotice se numara lanturile Lidl si Penny, care sunt prezente si pe piata romaneasca. Reprezentantii companiilor ii linistesc, insa, pe consumatorii romani.
"Precizam ca nu am comercializat niciodata si nu comercializam nici in prezent aceste produse", spun reprezentantii Lidl.
"Pe categoria de carne de pui proaspata, REWE Romania colaboreaza exclusiv cu furnizori din Romania", au precizat la randul lor si reprezentantii Penny.
Desi admit ca alimentele circula fara restrictii in Uniunea Europeana, autoritatile sanitar veterinare romane spun ca au un program de control pentru supravegherea antibioticelor. Asa ca puii infestati n-aveau cum sa ajunga in farfuriile romanilor.
In timp ce romanii rasufla pe moment usurati, nemtii se gandesc serios sa introduca restrictii in utilizarea antibioticelor la pasari si la animale.