Chinezii si rusii vor sa cumpere porci romanesti, insa pun o conditie
Romanii au primit un dar nesperat cu doua saptamani inainte de Ignat. Dupa ce oficialii de la Bruxelles au anuntat ca ne vor permite iar sa exportam carne de porc, crescatorii si procesatorii au inceput deja sa intre in contact cu potentiali parteneri ext
Cei mai interesati de grasunii nostri sunt polonezii, chinezii si rusii. Cu totii cer, insa, rase de carne. Porcul cu slana groasa cat palma va ramane, probabil, doar in gospodaria taranilor.
In 2004, Uniunea Europeana punea Romaniei eticheta clara de pesta porcina si nimeni n-a mai luat carne de aici.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Imediat dupa impunerea acestei interdictii, industria de crestere a porcinelor din Romania a inceput sa se prabuseasca. In ultimii ani s-au inchis peste 200 de complexe. Urmarea este ca azi importam 35% din carnea de porc consumata in tara.
Jucatorii puternici ai pietei sustin ca acum lucreaza la o treime din capacitate. La Peris, spre exemplu, sunt sacrificati o mie de porci in 24 de ore, desi infrastructura e pregatita sa proceseze 3000. In tara nu exista insa nici cerere, nici marfa.
"Pot sa spun ca a venit Craciunul mai devreme pentru industria de crestere si procesare a porcului. Vom avea deschidere catre piete mature", a spus Dragos Plopeanu, director de vanzari la o firma de profil.
Dintre tarile terte, altele decat statele membre, cele mai interesate de porcul romanesc sunt Republica Populara Chineza si Federatia Rusa. Doua piete imense, care explica speranta fermierilor romani la un plus anual intre 300 si 600 de milioane de euro pentru industrie. Conditia este sa isi impuna raspicat oferta.
Si sa faca rapid conversia intre rasele autohtone cu multa grasime, bazna si mangalita, si ceea ce vor strainii, respectiv carne cat mai slaba. Hibridul Perhib, creat de inginerii romani, ar putea fi raspunsul. Are 60% fibra in carcasa si crestere accelerata.