Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar
Promisiuni! Cu asta îi tratează autorităţile din Sănătate pe bolnavii români, iar oamenii se sting unul câte unul cu speranţa în suflet.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat joi că a discutat zilele trecute cu miniştrii Sănătăţii din Italia şi Ungaria şi a afirmat că în momentul de faţă există "premizele" ca pacienţii români să fie trimişi în centrele de transplant din cele două ţări.
Pentru Ionuţ, însă, tânărul din Constanţa prezentat de Ştirile ProTv în urmă cu o luna, este prea târziu. Tânărul a fost învins de boala de plămâni de care suferea.
Avea doar 27 de ani, dar nu a mai avut timp ca responsabilii să-i înţeleagă situaţia gravă şi să ia măsuri. În urmă lui a rămas o soţie îndurerată, care nu înţelege de ce sistemul s-a pus împotriva, în loc să-i stea alături şi să-i salveze viaţă soţului ei.
Ministrul Sănătăţii a declarat că a avut discuţii cu omologii săi din Italia şi Ungaria, care şi-au dat acordul pentru că bolnavii noştri să fie transplantaţi în spitalele de la ei din ţară. Doar că nu s-a semnat niciun acord, nu s-a stabilit niciun calendar, nu a fost pus niciun bolnav pe vreo lista.
Au trecut deja 5 luni de când a fost finanţat transplantul de plămâni în România, dar niciun pacient nu a fost operat. Avizul chirurgului care trebuia să facă intervenţiile chirurgicale a expirat, aşa că acum nu mai are cine să-i opereze pe români.
Este cu atât mai tragic cu cât în urmă cu doar câteva zile ministrul Florian Bogod declara că România a asigurat intotdeauna bolnavilor tratamentele necesare.
Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: "Vreau să va anunţ că am avut o întâlnire cu doamna ministru a Sănătăţii din Italia, am abordat problema tratamentului pacienţilor români în centrul din Italia pentru transplant pulmonar şi domnia sa şi-a dat acordul. În acelaşi timp, am avut luni o întâlnire cu ministrul Sănătăţii din Ungaria şi am stabilit cu domnia sa un calendar de întâlniri pentru a avea acces şi la Centrul de Transplant pulmonar din Budapesta. Practic, am găsit încă două alternative pentru pacienţii români care au nevoie".
De luni întregi, autorităţile române se pierd în acte şi explicaţii, în loc să caute soluţii pentru bolnavi. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant şi ai Ministerului Sănătăţii ridică din umeri.
Spitalele din străinătate nu operează străini sau nu au locuri pentru ei, iar statul se dovedeşte iarăşi incapabil să-i ajute pe românii bolnavi.