Bolnavii de plămâni par condamnaţi la moarte în România. Statul, incapabil să îi ajute
Bolnavii de plămâni par condamnaţi la moarte în România. Au trecut câteva luni de când ministerul Sănătăţii a aprobat decontarea transplantului pulmonar la spitalul Sfânta Maria, însă medicii nu au făcut nici o intervenţie.
Iar înţelegerea cu spitalul AKH din Viena s-a restrâns şi doar 5 români se mai pot opera acolo într-un an.
Ceilalţi se roagă să supravieţuiască, în timp ce autorităţile noastre nu sunt capabile să găsească o soluţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De 2 ani Ionuţ se lupta cu boală de plămâni. A încercat să facă transplant la spitalul AKH din Viena, însă a fost refuzat, pentru că nu mai sunt locuri libere pentru români.
Spitalul austriac i-a comunicat pacientului înţelegerea pe care a făcut-o cu Ministerul Sănătăţii din România: "...numărul total de transplanturi de plămâni a fost limitat la 5 pacienţi pentru anul 2017 şi alţi 5 pentru anul 2018 (...) cele 5 poziţii pentru pacienţii români pentru anul 2017 au fost deja ocupate".
Iar acest răspuns a ajuns şi la alţi bolnavi care au nevoie de un transplant de plămâni. Clinicile din străinătate nu îi pot opera pe toţi, iar centrul de transplant de la spitalul Sfânta Maria din Bucureşti nu a făcut nici o intervenţie, cu toate că avizele sunt luate. Lipsesc medicamente şi alte lucruri esenţiale.
Dr. Narcis Copcă, manager Sf. Maria: "Nu avem substanţă celsior pentru transportul plămânilor şi alte substanţe. Am făcut cerere la Unifarm, aşteptăm...".
Dr. Cristi Grasu: "Necesarul de medicamente la Sf. Maria este foarte mic, distribuitorii refuză să ne livreze, încercăm să ne asociem cu alte centre şi să luăm împreună cu ele".
Şi nu este singură problema.
Avizul care atestă faptul că doctorul Igor Tudorace poate opera în Romania a expirat. Iar obţinerea unuia nou înseamnă multe luni de plimbat hârtii. Prin urmare nu se ştie când se va putea face transplant de plămâni la Sf. Maria.
De luni întregi, autorităţile române se pierd în acte şi explicaţii, în loc să caute soluţii pentru bolnavi. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant şi ai Ministerului Sănătăţii ridică din umeri, deşi acum cinci luni ministrul Bodog spunea că se poartă discuţii cu spitale din Cehia şi Germania.
Şeful Agenţiei Naţionale de Transplantnu ştie mai nimic, iar ministerul sănătăţii încă aşteaptă răspunsuri.
Dr. Cristi Grasu: "A fost prelungit acordul pe o perioada nedeterminată, putem merge în orice clinică dacă ne primesc...''
Numai că spitalele din străinătate nu operează străini sau nu au locuri pentru ei, iar statul se dovedeşte iarăşi incapabil să-i ajute pe românii bolnavi.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, ministerul sanatatii, bolnavi, sanatate, AKH,
Dată publicare:
08-08-2017 19:02