Proiect: Internarea pentru a fi in grija unui anumit medic ar putea costa pana la 1.500 lei

salon spital

Internarea in spital pentru a fi in grija unui anumit medic ar putea costa pacientii pana la 1.500 de lei, iar cei care vor dori o consultatie preferentiala in ambulatoriu ar putea fi obligati sa achite cel mult 150 de lei.

Mai multe echipe de specialisti lucreaza la o initiativa legislativa privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor si asistentilor medicali din unitatile sanitare publice cu paturi.

Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ in lucru, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixa, una variabila, sporurile pentru conditiile de munca si veniturile din garzi.

Partea fixa este reprezentata de salariul de baza, stabilit la 1 ianuarie 2013, iar cea varaiabila se calculeaza raportat la pregatirea profesionala, calitatea si cantitatea muncii, dar si fidelizarea muncii, se precizeaza in proiect.

Medicul care are un singur loc de munca, si anume spitalul public, poate obtine venituri suplimentare acordand consultatii in amubulatoriul unitatii sanitare sau in sistem de internare de zi.

Citește și
Alcool in Turcia
Lege in Turcia: vanzarea de alcool este interzisa in toate magazinele intre orele 22:00 si 06:00
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pacientii care isi exprima in scris dorinta de a fi tratati de un anumit medic dintr-o anumita unitate sanitara publica vor plati o suma ce va fi stabilita de conducerea spitalului, dar care nu poate depasi 1.500 de lei pentru internare si 150 de lei pentru consultatie, potrivit proiectului.

Totodata, conducerea spitalului asigura faptul ca nicio sectie nu are mai mult de 20 la suta din capacitate ocupata de pacientii proprii ai medicilor din sectia respectiva. Totodata, conform proiectului, un medic nu poate ocupa cu propriii pacienti mai mult de 10 la suta din sectie.

Plata pentru internare in grija medicului dorit sau pentru consultatie in ambulatoriu preferentiala se face direct la casieria spitalului.

Banii platiti de pacient vor fi distributi astfel: 70 la suta medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la suta personalului implicat in ingrijirea pacientului respectiv si 10 la suta unitatii sanitare.

Platile obtinute din aceasta taxa se distribuie de catre conducerea spitalului personalului din sectie care nu are drept la pacienti proprii, precum personalului sanitar mediu si auxiliar, fie lunar, fie trimestrial, sub forma de prime impozitate conform legii, la propunerea sefului sectiei.

Conform aceluiasi proiect, conducerea unitatii incheie un contract de munca suplimentar cu medicii care au dreptul la pacienti proprii, in care se stipuleaza prevederile legale si clauzele obligatorii, precum si conditiile de despagubire in cazul nerespectarii prevederilor legale.

In cazul interventiiilor chirurgicale, medicului anestezist ii revine cel putin 20 la suta din totalul taxei platite de pacient, care se deduce din procentul cuvenit medicului care conduce procesul terapeutic, cuantumul fiind stabilit de comun acord cu medicul chirurg si cu conducerea spitalului, se mai arata in proiect.

Referitor la acest proiect, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu exista, in acest moment, niciun proiect asumat, dar ca "in circulatie" sunt mai multe variante de lucru.

"In acest moment, exista mai multe variante de lucru pe tema salarizarii medicilor in funcție de performanța, neexistand niciun proiect asumat de Ministerul Sanatatii. Toate variantele de lucru se discuta impreuna cu organizațiile de medici și pacienți, care sunt partenerii Ministerului in elaborarea tuturor masurilor legislative din domeniul sanatații", s-a aratat, in acelasi context, intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS).

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat, tot pentru MEDIAFAX, ca plata unei taxe de catre pacientii care vor sa se interneze numai la un anumit medic dintr-un anumit spital este o discutie mai veche, de cel putin patru-cinci ani, valoarea sumelor fiind inca in discutie, a declarat, agentiei MEDIAFAX, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Discutiile pe baza acestui proiect sunt cam in felul urmator. Un chirurg X poate face, intr-o zi, un numar oarecare de operatii, sa zicem patru. Un pacient vrea, insa, sa fie operat urgent numai de acest X. Atunci, pacientul va plati o anumita suma, exista o varianta cu cel mult 1.500 de lei, si va fi operat de catre medicul X dupa ce acesta si-a terminat interventiile programate", a mai spus presedintele CMR.

Potrivit profesorului Astarastoae, proiectul de act normativ este inca in lucru.

In aprilie, Eugen Nicolaescu spunea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, ca salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolaescu a precizat atunci ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Propunere CNA:
Propunere CNA: "Asa numitele emisiuni de divertisment" ar putea fi mutate dupa ora 24:00

Emisiunile care au un continut imoral, indecent, violent si pornografic vor putea fi difuzate pe posturile TV doar in intervalul ora 24.00 - 06.00, potrivit unui proiect legislativ de completare a Legii audiovizualului.

Lege in Turcia: vanzarea de alcool este interzisa in toate magazinele intre orele 22:00 si 06:00
Lege in Turcia: vanzarea de alcool este interzisa in toate magazinele intre orele 22:00 si 06:00

Parlamentul turc a adoptat vineri un proiect de lege sustinut de partidul islamo-conservator aflat la putere care restrange consumul, vanzarea si publicitatea pentru bauturi alcoolice, denuntat de opozitie ca fiind un atentat la libertatile individuale.

Proiect pentru marirea salariilor in Sanatate. Romanii care aleg un anumit medic de la stat, taxati
Proiect pentru marirea salariilor in Sanatate. Romanii care aleg un anumit medic de la stat, taxati

Pacientii care vor sa-si aleaga un medic anume care sa-i trateze vor plati la stat ca la privat. Este una dintre solutiile la care se gandeste Ministerul Sanatatii, ca sa poata mari salariile din spitale.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.