Programul national de evaluare a sanatatii populatiei va fi reluat. Costa 400 de milioane de euro

Dată publicare: 10-01-2013 19:35
Dată actualizare: 13-01-2013 07:14


Preventia va cantari mult in bugetul sanatatii pentru 2013.
Ministrul Sanatatii vrea sa ii trimita din nou pe romani sa isi faca analizele, asa cum s-a intamplat si in urma cu 5 ani.

La fel de importante vor fi si testele pentru depistarea cancerului de col uterin. Nu este exclus nici ca la cererea parintilor, pe liste nominale, sa reinceapa vaccinarea elevelor impotriva HPV.

Programul national de evaluare a sanatatii populatiei, ingropat acum 5 ani , va fi reluat.

Ministrul Sanatatii vrea din nou ca romanii sa se caute de boli, devreme ce in 2008 din cele 8 milioane de persoane care si-au facut analize de sange , 3 milioane au aflat ca sunt in prag de diabet sau mai grav, de cancer.

Ramane de vazut daca se vor gasi totusi 400 de milioane de euro, cat ar costa ca oamenii sa mearga sa se caute.

Si controversatul proiect al vaccinarii impotriva virusului HPV va fi scos din nou la lumina. Dupa esecul rasunator de acum 4 ani, cand sute de mii de euro s-au cheltuit degeaba,
iar 35.000 de vaccinuri au fost distruse, Ministrul Sanatatii vrea din nou sa le vaccineze pe fetitele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Imunizarea nu va fi obligatorie, ci se va face numai la solicitarea parintilor.

Si programul de screening al cancerului de col uterin in randul femeilor active sexual va continua. De data acesta va fi un program pilot, la care pot sa participe numai doamnele din Capitala.

Motivul: In trei luni, in toata tara, doar 40.000 de femei si-au facut gratuit testul Babes Papanicolau, desi statul se angaja sa plateasca analiza pentru 6 milioane de romance.

Toate aceste programe vor fi incluse intr-o viitoare lege a preventiei, pe care ministrul vrea sa o supuna dezbaterii in Parlament.

Seful de la sanatate vrea ca presiunea de pe spitale sa scada. Adica bolnavii care n-au suferinte grave sa fie consultati in policlinici si eventual sa fie internati pentru o zi, tocmai de aceea spune ca va dubla bugetul pentru medicii specialisti din ambulatorii, care vor fi incurajati sa vada de bolnavi.

Astfel scad si multe dintre internarile fictive in spitale, iar bolnavii nu vor mai fi nevoiti sa isi cumpere cele necesare tratamentului.

In primavara orice roman va sti ce servicii medicale sunt fara bani, imediat ce va fi facut pachetul de baza.

Tags: sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO