Programul care îi ajută pe bebelușii născuți prematur: „Simt un gol în stomac”
Copiii născuţi prematur la Târgovişte au de acum o şansă în plus de a se dezvolta armonios.
Cei de la maternitate, împreună cu reprezentanţii unei organizaţii neguvernamentale, au organizat un program care le permite părinţilor să stea o oră pe zi, împreună cu bebeluşul lor, în secţia de terapie intesivă.
Nou născuţii aflaţi în incubator pot, astfel, să fie mângâiaţi şi să audă vocea mamei şi a tatălui, ceea ce le oferă un confort suplimentar.
Narcisa a adus pe lume primul ei copil. Este o fetiţă pe care a născut-o la şapte luni şi care se află în incubator, la terapie intensivă
Narcisa Burcuș, mama bebeluşului: „Vorbesc cu ea, se uita la mine.”
Reporter: „Ce faci?”
Narcisa: „Îi pun mâna pe ea. Mi se face inima aşa, mă înţeapă inima de câte ori pun mâna pe ea.”
Remus Zamfir, tatăl bebeluşului: „Regina noastră! Simt aşa, un gol în stomac, mi-e milă de ea, că e micuţă.”
Până astăzi, bebeluşii aflaţi la terapie intensivă simţeau doar manevrele făcute de mâinile personalului medical. Părinţii nu aveau posibilitatea să-şi mângâie copiii născuţi prematur. Lucrurile s-au schimbat însă.
Cu ajutorul specialiştilor, părinţii învaţă cum să comunice cu bebeluşii lor aflaţi în terapie intensivă, cum să le spună poveşti, cum să îi atingă şi cum să îi îmbrăţişeze
Dr. Roxana Aldea, șef secţie Neonatologie SJU Târgovişte: „Trebuie să nu rupem copilul de familie, să îl integrăm. Primul pas este această tehnică, Attek, de stimulare tactilo-auditivă a copilului îndelung spitalizat, fie că este prematur, fie aflat în terapie intensivă, cu ajutorul părinţilor.”
Psiholog Mihaela Gherca: „Bebeluşii, în primul an, comunică non-verbal, au diferite comportamente sociale prin care semnalează că au nevoie de ceva. Cum ar fi plânsul, gânguritul, zâmbetul. Toate aceste comportamente bebeluşii le transmit pentru că au nevoie de comunicare, cineva să vorbească cu el, să îi zâmbească, să îl ia în braţe.”
Specialiştii spun că oră petrecută de prunc împreună cu părinţii săi poate să facă minuni. Studiile au arătat că, astfel, copiii se dezvoltă mai bine, iar riscurile unor complicaţii şi sechele scad considerabil.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!