Programe pentru depistarea maladiilor grave, în toată țara. Mulți români nu şi-au făcut analizele de peste 10 ani
Cinci programe de screening pentru depistarea maladiilor grave se desfăşoară în toată ţara, iar potenţialii bolnavi pot fi monitorizaţi şi trataţi din timp, astfel încât mortalitatea să fie redusă.
La testare participă în principal persoanele din zone care ajung greu la medic. Nu puţine sunt situaţiile în care oamenii spun că nu şi-au făcut analizele de mai bine de 10 ani.
Femeile din Bucureşti între 25 şi 64 de ani care nu au făcut în ultimii cinci ani un test Babeş-Papanicolau pot merge la centrul mobil. Caravana a fost în Sectorul 2, iar zilele acestea este în Sectorul 6.
Medic: ''Se recoltează din col, nu este dureros, rezultatele sunt trimise pe mail sau sms. Sunt femei care spun că nu au făcut de 10-15 ani aceste analize.''
În toată ţara sunt opt astfel de centre mobile. Însă femeile care nu pot ajunge la ele şi vor să facă testul în cadrul programului de screening, trebuie să întrebe medicul de familie ce cabinete din zona lor sunt înscrise în program.
ÎIn România, cancerul de col uterin este una dintre principalele cauze de mortalitate în patologia canceroasă. Cele mai multe dintre persoanele diagnosticate sunt femei care au până în 45 de ani. Depistată din timp, boala poate fi tratată. Dar poate fi şi prevenită, prin vaccinarea cu serul HPV, oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani.
În cele cinci programe de screening ale Ministerului Sănătăţii sunt incluse în principal persoane din zonele defavorizate, care ajung mai greu la un cabinet medical sau un laborator de analize.
Testarea pentru tuberculoză se face tot cu ajutorul caravanelor, iar analizele pentru hepatită şi cancerul colo-rectal, la medicul de familie. Aici se încadrează bărbaţii şi femeile cu vârste între 50 şi 74 de ani.
Pentru cancerul de sân au fost selecţionate femei cu vârste între 50 şi 69 de ani. Ele vor primi invitaţie pentru a se prezenta la clinicile incluse în program, pentru o mamografie gratuită. Şi transportul va fi tot gratuit.
Programele de testare sunt finanţate prin fonduri europene şi se vor desfăşura până în 2023.