Lista medicamentelor esenţiale, reintrodusă de Ministerul Sănătății. Va ușura accesul bolnavilor la tratamente compensate
Ministerul Sănătăţii introduce din nou lista medicamentelor esenţiale. Este vorba despre tratamente compensate 100%, care nu se găsesc în România, dar care sunt vitale pentru pacienţii cu boli grave, precum cancerul, diabetul, ori bolile cardiovasculare.
Câteva sute de produse vor face parte din această listă, despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu ar trebui să lipsească din nicio tară, indiferent de situaţie.
Elena Parasca are 41 de ani şi suferă de leucemie acută. Spune că viaţa ei depinde acum de un tratament care nu se găseşte în România. Luna trecută l-a cumpărat din străinătate după ce a reuşit să strângă banii în urma unui anunţ dat pe reţelele de socializare.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Elena Parasca, pacientă cu leucemie: ''580 de euro cutia. Eu am nevoie de două cutii. Boala mea se vindecă, este vindecabilă în proporţie de 95%, dar numai ţinând tratamentul corect.''
În august va avea nevoie de o nouă doză şi nu ştie ce o să facă.
Iar ca ea sunt mii de oameni în România care zi de zi încearcă să îşi asigure supravieţuirea căutând soluţii printre străini. Internetul este plin de anunţuri care arată nevoia de medicamente.
În acest moment, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului sunt notificate cu discontinuitate 674 de medicamente. Cele mai multe dintre ele pe motive comerciale. Însă, în ultimii ani, de pe piaţa din România au dispărut peste 2000 de pastile cu preţuri mai mici de 25 de lei. Cele mai multe dintre ele sunt fabricate în străinătate şi sunt vândute în ţările în care se obţine profit mai mare.
Pentru a uşura accesul la tratamente compensate pentru bolnavi, Ministrul Sănătăţii a introdus iar ''lista medicamentelor esențiale''. Va cuprinde sute de tratamente care, aşa cum spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu trebuie să lipsească din nicio țară, indiferent de situaţie.
Sunt medicamente pentru diabet, cancer, artrită, boli ale tiroidei ori cardio-vasculare - adică boli foarte grave.
Pe lista OMS cu medicamente esenţiale sunt 460 de produse. Unele foarte ieftine, însă altele inovative, scumpe, dar vitale. În România această listă a fost introdusă pentru prima dată în 2016, iar în 2017 a fost eliminată. Acum, ministrul sănătăţii a semnat un nou ordin. Lista medicamentelor esenţiale va intra în vigoare în 30 de zile.