Programul national de prevenire a celor mai agresive 3 tipuri de cancer din Romania. Analizele care se vor putea face gratuit
Trei tipuri de cancer care macina sanatatea romanilor si provoaca cele mai multe decese, cel uterin, de san si colorectal, vor fi diagnosticate din timp.
Din luna aprilie, femeile vor fi chemate sa isi faca gratuit testul Papanicolau, iar daca au peste 40 de ani, si o mamografie. Totodata, atat doamnele cat si domnii vor face analize pentru detectarea cancerului colorectal, in baza unor programe nationale gratuite.
In tara in care peste 41.000 de adulti mor anual din cauza diferitelor forme de cancer, iar alte cateva mii de romani afla ca au tumori agresive, in stadiu terminal, se impune un program national de depistare din vreme a bolilor.
Acesta este motivul pentru care, din aprilie, autoritatile medicale isi propun sa introduca investigatii noi: mamografie la femeile de peste 40 de ani si teste hemoculte pentru depistarea eventualelor probleme pe colon.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: “In materie de cancer de colon nu prea mai sunt foarte multe reguli, am operat cancer de colon la varste foarte fragede, am operat cancer de colon la vegetarieni.”
In paralel, continua programul national pentru depistarea cancerului de col uterin. Desi functioneaza de 4 ani , si se adreseaza gratuit tuturor femeilor, cu virste cuprinse intre 25 si 64 de ani, doar 600 de mii de doamne din toata tara au facut testul Babes Papanicolau cu trimitere de la medicul de familie
Pentru ca Romania apare in topurile europene printre tarile cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si pe primul loc atunci cand vine vorba despre mortalitatea acestei boli, programul gratuit de testare a fost prelungit pana in 2017. Autoritatile spera si mai mult in implicarea medicilor de familie astfel ca in jur de 5 milioane de femei sa faca aceste investigatii.
Evident ca pentru aceste programe de preventie trebuie ca intreg sistemul sanitar sa fie pus la punct, iar doctorii de diferite specialitati si laboratoarele sa participe. Circuitul va fi simplu, omul va primi un formular special de la medicul de familie pentru aceste investigatii si o lista a unitatilor sanitare care intra in programele de preventie.
Este foarte adevarat ca promisiunile NU sunt noi. Inca din 2009, ministrul sanatatii de atunci, Ion Bazac, anunta programe de preventie in cancer.
Ideea a fost reluata la finalul anului 2013 in mandatul lui Eugen Nicoalescu, si reincalzita anul trecut de ministrul Nicolae Banicioiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, cancer, analize gratuite, prevenire,
Dată publicare:
24-02-2016 19:18