A început procesul Pfizer vs România legat de achiziția de vaccinuri. Calendarul procesului de peste 550 de milioane de euro
A început procesul intentat de compania Pfizer BionTech României, iar avocații care ne reprezintă au obținut o amânare.
Gigantul farmaceutic cere peste 550 de milioane de euro motivând că la începutul anului 2022, România a comandat zeci de milioane de doze de ser anti-Covid pe care nu le-a mai plătit.
Procesul intentat de Pfizer statului român se desfășoară la Bruxelles. Judecătorii au acceptat amânarea cerută de avocații statului român, de la o casă de avocatură din țară și una din Belgia.
Calendarul procedural agreat este următorul:
a. RO - 20 lunie 2024
b. Pfizer - 20 August 2024
C. RO - 20 Noiembrie 2024
d. Pfizer - 20 lanuarie 2025
e. RO - 20 Martie 2025
„În cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor. Potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024. Nu este stabilit un termen clar pentru audieri”, a precizat Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă publicat marți, 20 februarie, seara.
Conform companiei farmaceutice, pe 7 ianuarie 2022 România a semnat un contract pentru 39.099.623 de doze de vaccin Pfizer BioNTech. Urma ca serul să fie livrat în cantități specifice în fiecare lună până în iunie 2023. Însă, după doar câteva zile, România a solicitat realocarea dozelor sau amânarea livrărilor. Astfel s-au vândut către Germania și Ungaria 6,5 milioane de doze și am împrumutat Portugalia cu 350.000 de doze.
Apoi, în România au mai fost livrate peste 3,5 milioane de doze, prin urmare, spun cei de la Pfizer, mai avem comandate și neplătite aproape 29 de milioane de doze. Valoarea lor trece de 550 de milioane de euro. Practic un sfert din bugetul Ministerului Sănătății pe acest an.
Contractul de la începutul anului 2022 a fost semnat de ministrul Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Este o sumă foarte mare, sper să avem succes. Eu nu cunosc toate detaliile legate de contract, de contractul inițial încheiat de CE cu firmele furnizoare. Firma care reprezintă România va avea acces pentru că reprezintă un element important. A avut un anumit grad de confidențialitate”.
Într-un răspuns pentru Știrile ProTV, cei de la Pfizer spun că „au luat decizia dificilă de a iniția proceduri oficiale împotriva României”.
La începutul pandemiei, când nu erau atât de multe informații despre coronavirus, Comisia Europeană și cele 27 de state membre au stabilit să creeze un sistem comun de achiziționare a dozelor de vaccin.
A fost semnat un acord centralizat astfel încât să existe o procedură unică de achiziție. Fiecare stat urma să primească apoi, prin contracte sau acord cadru, cantitățile necesare de ser.
Acțiunea legală demarată împotriva României nu este prima pe care Pfizer o inițiază. Compania a mai dat în judecată Polonia și Ungaria.