Procedurile medicale care îi marchează pe viață pe copii. Produsele de bază lipsesc
Blândețea și grijă pentru confortul pacientului sunt vorbe goale în sistemul medical românesc.
În multe spitale de pediatrie din țară nu sunt folosite creme sau dispozitive care amorțesc pielea copilului înainte de o injecţie sau de a-i pune branula. Iar cel mic rămâne marcat pe viață. La adulți, se montează sonde urinare „pe viu", iar unii stomatologi nu fac efortul de a-și adormi pacienții cu metode moderne pentru lucrări complicate. Și există, spitale în care pacienții în vârstă nu sunt sedați, ci legați la investigaţii, ca să nu se consume medicamentele.
Când a fost internată pentru o viroză, o fetiţă a fost înţepată de peste 10 ori pentru a i se prinde vena.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea Radu, mamă: „În urma numeroaselor montări de branulă, probabil şi foarte strâns leucoplastul, a necrozat, a infectat mânuţa. Ne-au dus pe o altă secţie şi au încercat cu aparatul acela de citit vene. Un eşec total, au spus că mai mult le încurcă acel aparat.”
Adina Dinuț, mamă: „Copiii mei de doi ani şi jumătate, când aud vorbindu-se de fluturaş, îmi arată speriaţi fluturaşul de la mână. Ba mai mult chiar, o prietenă mi-a spus că a avut o situaţie cu băieţelul ei. I s-a pus o sondă urinară şi încă se mai trezeşte noaptea, la ceva timp după această experienţă, plângând.”
Produsele pentru anestezie locală - spray-uri, plasturi sau pernuţe cu gheaţă - costă doar câteva zeci de lei. Dar spitalele noastre nu le cumpără şi puţini medici şi le procură pe banii lor.
Dr. Florin Brezean: „Produsele pe care le-am experimentat noi, cremele anestezice, din surse autohtone sau provenite din afară. Adică le aducem noi.”
Anestezia de confort este utilă nu doar pacienţilor, care tolerează mai bine manevrele invazive, ci şi personalului medical, pentru care tensiunea creşte la fiecare încercare ratată. În plus, organismul vede în orice înţepătură o poartă de intrare pentru bacterii. Comisia de Pediatrie din Ministerul Sănătăţii recomandă cumpărarea şi folosirea preparatelor şi a dispozitivelor anestezice.
Confortul lipseşte şi în tratamentele pentru adulţi. Puţini dentişti folosesc sedarea totală, pentru operaţii complexe. Iar pentru a relaxa pacienţii, mai ales copiii, s-ar putea folosi anestezia modernă cu mască şi gaz ilariant. Puţine cabinete îl folosesc, însă. Cât despre bătrâni, sunt deseori legaţi pentru teste care cer să rămână nemişcaţi sau sunt refuzați.
Fiica unei paciente: „Mama avea 92 de ani şi au zis că nu pot să facă, e prea în vârstă, îi deranjează pe ceilalţi.”
Cât despre investigaţii delicate, cum este colonoscopia, sunt clinici care administrează bolnavului sedative, doar dacă acesta ştie să le ceară.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, sistem medical, anestezie,
Dată publicare:
22-02-2018 18:41