Procedura prin care o tanara din Romania s-a vindecat intr-un an de leucemie. "Sunt pacientul zero si dovada vie a reusitei"
Apar tot mai multe sperante pentru bolnavii cu diferite forme de leucemie in cazul carora nu se gaseste un donator perfect combatibil.
A trecut un an de la primul transplant de celule stem, la care compatibilitatea a fost de numai 50 la suta, iar pacienta de atunci este acum o femeie perfect sanatoasa. Boala nu a recidivat si nu au existat nici complicatii. Rezultatele ii incurajeaza pe doctori sa foloseasca procedura si in alte cazuri grave, inclusiv la copii.
In urma cu un an, Ana saluta timid dintr-o rezerva sterila, dupa ce a fost supusa unui haplotransplant. Adica un transplant de celule stem primite de la mama, desi compatibiltatea dintre ele era la jumatate. A fost primul transplant de acest fel facut la noi in tara, dupa ce vreme de un an si jumatate i-au cautat un donator neinrudit peste tot in lume. Acum, Ana radiaza de fericire. A scapat de un limfom Hodgkin.
Ana Moise: "Eu sunt pacientul zero. Sunt dovada vie a reusitei acestui haplotransplant. A fost remisie completa, a fost un strigat de bucurie si in sectia de transplant."
Mai mult, Ana se pregateste de nunta . S-a casatorit civil inainte de transplantul medular si urmeaza restul.
Ana Moise: "Invitatii, verighete, marturii. Nunta mare, 100 de persoane. Mi-am gasit rochie, am dat si avansul si pe 25 aprilie ma duc sa o probez."
Alexandru Moise, sotul Anei: "Am vrut sa fim sot si sotie in momentul transplantului. Am realizat ASTA!"
Ana Moise: "Acum sa termina cu binecuvantarea lui Dumnezeu si sa incepem o alta viata. Eu ma simt un alt om acum."
Un alt om care da sperante si celorlati bolnavi cu diferite forme de cancer al sangelui.
Un astfel de transplant de celule stem, in care compatibilitatea intre donator si receptor este la jumatate, este indicat pacientilor pentru care doctorii nu gasesc in timp util un donator inrudit sau neinrudit. Procedura este deja standara in America si statele europene.
Dr. Alina Tanase, coordonator transplant medular Institutul Fundeni: "E un mare succes pentru noi si pentru aceasta supraspeciliazare. In momentul asta e un om sanatos, nu are semn de boala sau complicatii post transplant. Anul asta ne propunem macar 5, daca nu mai multe la pacientii la care nu gasim donatori."
Sansele de reusita difera de la un bolnav la altul si depind de stadiul si agresivitatea bolii.