Primul aparat care depistează cancerul în 2 ore a ajuns în România. Prețul unei analize
Este mai bine să previi decât să tratezi. Aşa că membrii Asociației Pacienților Oncologici din România au decis să investească într-un aparat care, în doar două ore, iți poate spune dacă ești sau nu bolnav de cancer.
Din păcate, o astfel de analiză nu este pe lista investigațiilor decontate de stat, așa că oamenii trebuie să scoată din buzunar până la o mie de lei dacă vor un diagnostic rapid.
O doamnă are 53 de ani şi povesteşte că a trecut prin momente de groază atunci când a aflat că suferă de cancer.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Timpul este vital, nu încape discuţie. Fiecare zi poate însemna o pierdere enormă. Asta ca să nu mai spun cum a fost în cazul meu, că m-am dus după un an de zile", povestește aceasta.
Pentru că fiecare clipă contează în evoluţia acestei boli, Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România a decis să investească într-un aparat care îi spune pacientului dacă suferă sau nu de cancer.
Aparatul minune depistează deocamdată doar trei tipuri de cancer: pulmonar, colo-rectal şi de piele. A costat 60 de mii de euro, se afla la Ploieşti şi este singurul din România.
"Acest aparat permite ca un rezultat important de fineţe de genetică moleculară să fie dat în două ore, două ore şi jumătate, spre deosebire de metodele care permit rezultate similar dar în 12, 15 zile. Și mai are un mare avantaj, faptul că se pot face asemenea determinări şi din sânge nu doar biopsie solidă", explică Iolanda Gheorghiu, Asociația Pacienţilor Oncologici.
Statul nu decontează însă astfel de investigaţii de prevenţie, spun reprezentanţii firmei care au produs aparatul.
"Această analiză nu este decontata de Casă, asta este problema în România, tratamentul este decontat, diagnosticul nu", a precizat Ioan Marinescu, reprezentant firmă.
Aşadar, oamenii trebuie să scoată din buzunar între 600 şi 1000 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!