Primele 16 cazuri de infecţii cu sub-tulpina BA2 a Omicron, depistate în România. Noua variantă, mai contagioasă
O nouă variantă „Omicron” a intrat în atenţia autorităţilor. Au fost identificate primele 16 cazuri de infecţii cu această sub-tulpină, foarte prezentă în Danemarca.
Botezată BA2, ar fi mai contagioasă, dar nu şi mai gravă, ca Omicron, spun specialiştii, care nu exclud însă încă un vârf de îmbolnăviri până la finalul lunii martie.
Cert este ca în ultimele 24 de ore, alţi 171 de români au murit din cauza infecţiei cu Sars-CoV-2, iar 1.120 sunt în stare gravă la terapie intensivă.
Încă 27.346 de români au aflat de ieri până astăzi că s-au infectat cu virusul Sars-CoV-2. Cei care au avut simptome s-au prezentat la centrele de evaluare, unde au fost automat şi testaţi.
Bolnav de Covid: „Durere de cap şi tuşesc, tuse seacă, plămâni încărcaţi, plus răguşeală. Am făcut un test PCR şi mi-a ieşit pozitiv”.
În prezent, la noi în ţară, peste 80% dintre cei infectaţi au varianta de bază a tulpinii Omicron, adică BA1, cea care a şi cauzat creşterea uriaşă a numărului de îmbolnăviri în acest al 5-lea val.
Sub-varianta BA2, în atenția autorităților
Ceea ce a sporit atenţia specialiştilor este apariţia sub-variantei BA2, care a suferit mai multe mutaţii.
Oficial, în urma secvențierilor făcute la Institutul Matei Balş din Capitală, s-au identificat şi s-au izolat 13 cazuri de infectare cu sub-varianta Omicron: BA2. Şi în mediul privat se fac astfel de secvențieri, de pildă din 94 de probe, specialiștii au descoperit trei pacienţi care s-au infectat cu această nouă sub tulpină. Cât despre simptome, pare că atrag atenţia durerile de gât care persistă, durerile musculare şi transpiraţia abundenta din timpul nopţii. Şi se vorbeşte din ce în ce mi puţin despre pierderea gustului şi a mirosului.
Ministrul Sănătăţii spune că, deocamdată, aici sunt cazuri izolate.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Cu siguranță, numărul lor va creşte. Putem discuta de o posibilă transmisibilitate mai mare a subvariantei Omicron, dar până în momentul de față nu avem elemente care să ne îngrijoreze în vreun fel”.
Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș: „Se discută dacă în valul al 5-lea, datorită variantei, să avem două cocoaşe sau două creşteri. Ar însemna să fie un inetrval liniştit şi în două luni să fie altă creştere, e o ipoteză puţin probabilă dar e de luat în calcul. Nu există nicio dovadă că ar fi o virulență mai mare, adică forma severă, apropo de paturile de terapie intensivă, nici măcar în Danemarca, şi e important acest aspect. În al doilea rând, nu există o dovadă că vaccinarea cu ce avem deocamdată sau tratamentele pe care le avem ar fi cu o eficienţă mai redusă, şi e un element important”.
În Danemarca, varianta BA2 a tulpinii Omicron este deja predominantă. A fost identificată la peste 80% dintre cazurile noi. Şi în Marea Britanie se înregistrează o creştere bruscă a numărului celor infectaţi cu nouă sub tulpină, de la 1% la începutul lunii ianuarie la 9% în prezent.
Medicul infecţionist Eric Feigl Ding din Marea Britanie explică pe Twitter diferenţele între variantele Omicron. BA2 are 17 mutaţii pe care BA1 nu le are.
Pentru că nouă sub-varianta nu s-a dezvoltat în continuarea celei existente, o persoană care s-a infectat cu varianta iniţială a tulpinii Omicron s-ar putea reinfecta şi cu varianta nouă.