După doi ani de pandemie, apare o rază de speranță. Sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă
După doi ani de pandemie, apare o rază de speranță: pe de-o parte, sunt șanse să ne aflăm în vârful valului 5 și de acum să asistăm la o scădere a numărului de infectări, iar pe de alta, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă.
Din păcate, încă mai avem de trecut peste zile grele, cum a fost și cea de astăzi, când s-au înregistrat 193 de decese.
Între cei care s-au prăpădit, se află și un tânăr de 25 de ani, din Constanța
Capitala a atins cea mai mare rată de răspândire de la începutul pandemiei: 34,29 cazuri la mia de locuitori. Județele Cluj și Timiș sunt aproape și ele cu 30 de cazuri la mia de locuitori.
În toată țara, peste 36 de mii de persoane au aflat numai în ultimele 24 de ore că s-au infectat cu SARS-Cov-2. La ATI sunt 1.123 de pacienți, însă, pentru 193 de familii a venit vestea cea neagră.
Doctorii cred că cele mai grave forme ale infecției sunt provocate și în acest val de varianta Delta. Din fericire, studiile arată că nu mai este atât de răspândită.
Col. dr. Valeriu Ghorghiță, coordonatorul CNCAV: „Varianta Delta este din ce în ce mai rar întâlnită în momentul de față, cred că vorbim în peste 90% din cazuri de varianta Omicron și datele de secvențiere de la INSP confirmă acest lucru explică această creștere a numărului de cazuri și timpul scurt de dedublare.''
De altfel, nici în cele 94 de probe secvențiate în laboratorul Medlife în ultima săptămână nu a fost depistat niciun caz Delta. Raportul prezentat arată că în primăvară am putea ieși din valul 5. Mai mult, specialiștii de aici sunt de părere că, dat fiind numărul mare de îmbolnăviri din ultima jumătate de an, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă.
Că am ajuns în vârful valului 5 arată și un studiu al Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care analizează situația pandemică la nivelul țării. Conform acestuia, în cursul acestei săptămâni va începe o stagnare sau chiar o ușoară scădere a numărului de cazuri noi pe zi.
Între timp, mii de oameni bolnavi de COVID-19 merg în centrele de evaluare
O femeie a venit la medic împreună cu fiul ei de 18 ani. Amândoi s-au infectat cu SARS-Cov-2 în urmă cu o săptămână.
Pacient: „O săptămâna avem și am venit să facem evaluarea.”
Reporter: Ați mai fost la medic până acum?
Pacient: „Nu, pentru că nu am avut probleme.''
În centrul de evaluare pacienților li se fac analize de sânge, o radiografie pulmonară sau CT și un EKG pentru a se verifica starea inimii.
Mihaela Zaharia, medicul coordoantor centrul de evaluare SUUB: „Vin și copii, dar pentru că nu avem medici pediatrii îi trimitem la camerele de gardă de la spitalel de pediatrie.''
217 de centre de evaluare COVID funcționeză în toată țara, însă niciunul nu este dedicat copiilor.