Prima intervenție chirurgicală cu cel mai performant robot din Europa, la Iași

Ultima actualizare: 20-02-2019 16:20

Cel mai performant robot în chirurgie spinală și neurochirurgie din Europa a operat alături de medicii unui spital din Iaşi.

Aparatul scanează coloana pacientului şi indică locul unde trebuie făcută intervenţia. Precizia cu care se lucrează reduce considerabil perioada de recuperare a pacientului. Robotul a costat 1.200.000 de euro, fonduri de la Comisia Europeană.

Medic: "El ne arată canalul nostru de lucru. Creează un canal care este aici şi pe care noi vom lucra şi ne duce în poziţia optimă ca noi să introducem şurubul"

"Mazor X" a fost folosit pentru prima dată într-o operaţie la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Pacientul operat - un bărbat de 56 de ani din Botoşani, şi-a fracturat coloana după ce a căzut de la 7 metri înălţime. Beneficiile unei operaţii asistate de acest robot sunt multiple, spun medicii. În 2-3 zile pacientul e recuperat.

Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: "Timp scurt de stres operator pentru pacient, operaţie minim invazivă, cu pierderi de sânge foarte mici, recuperare rapidă, cu durata de spitalizare mică şi confort pentru pacient şi echipa medicală"

Dr. Cezar Popescu, neurochirurg Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: "Utilizarea robotului ne permite amplasarea extrem de precisă a şuruburilor, inserţie care prin altfel de metode poate rezulta o malpozitionare a şurubului şi deci posibilă afectare neurologică a pacientului."

Cele 1,2 milioane de euro investite în achiziţia robotului au fost recuperate de la Comisia Europeană de autorităţi. Ministrul Sănătăţii vrea să pună la punct un program de robotică în mai multe spitale din ţară.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investii în aparatura medicală, echipamente şi nu numai. M-aş referi şi la resursa umană."

Deocamdată, operaţiile asistate de robotul "Mazor X" sunt decontate parţial de Casă de Asigurări de Sănătate. Din cei 1.500 de euro necesari unei astfel de intervenţii, CAS plăteşte doar 700 de euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO