Medic: 97% dintre utilizatorii de droguri injectabile au HIV si hepatita C
Aproximativ 97% dintre utilizatorii de droguri injectabile au atat HIV cat si hepatita C, iar 800 dintre acesti pacienti au o varianta recombinata a suferintei hepatice, cauzata de un virus descoperit pentru prima data in Portugalia, Spania si Grecia.
"In ultimul timp se constata o crestere a asocierii infectiei HIV cu infectia cu virus hepatitic C, care atinge o pondere de 97 la suta la utilizatorii de droguri injectabile. La un numar de aproximativ 800 de pacienti studiati de noi am gasit aceasta asociere. Tot la acest grup am identificat o varianta recombinanta a subtipului F a infectiei cu virus hepatitic C, care a aparut pentru prima data in Portugalia, Spania si Grecia", a spus doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.
Medicul a adaugat ca si in Romania este acest subtip de virus, in proprotie de aproximativ 35 la suta din cazuri. In aceste cazuri evolutia boli este mai rapida, de aceea sunt necesare si scheme terapeutice cu actiune rapide, a mai spus dr. Sorin Petrea, cu ocazia Zilelor Stiintifice ale Institutului "Matei Bals".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Terapiile fara intereferon pentru hepatita C sunt mult mai eficiente, rata de vindecare ajunge la peste 80 la suta, iar efectele secundare sunt mult mai mici. Un alt avantaj este durata tratamentului, care se reduce de la 48 la 16 saptamani. Aceste tip de tratament se afla in studiu clinic", a mai spus Petrea.
In cadrul evenimentului sunt discutate subiecte privind terapiile noi in infectiile cu virus hepatitic C, infectiile HIV/SIDA, rezistenta la antibiotice, particularitati in diagnosticul toxoplasmozei, in borelioza, provocari in infectiile acute severe, noi proiecte ale Academiei Europene de HIV/SIDA, noutati legislative europene, terapii inovatoare in bolile infectioase si actualitati in managementul pe termen lung al infectiilor cronice.