Romania, codasa la igiena dentara. Cata pasta de dinti folosim in comparatie cu restul europenilor

24-10-2013 18:55


Romanii isi schimba obiceiurile de igiena dentara. Exemplul il da generatia tanara, care a inceput sa puna pret pe un zambet de revista si, astfel, copiii si adolescentii au ajuns sa foloseasca mai multe periute decat parintii sau bunicii lor.

Chiar si asa, ramanem la coada Europei, cu un consum de pasta de dinti de trei ori mai mic fata de media europeana.

 

Adolescentii si tinerii au inceput sa invete ce inseamna preventia. Pentru ca nu vor sa le fie rusine sa zambeasca au grija sa aiba o dantura sanatoasa. Astfel folosesc cel putin 3 tuburi la 3 luni, intr-o masura mai mare decat populatia generala .

Acelasi trend de crestere se observa si la numarul de periute de dinti. Desi dentistii ne recomanda schimbarea periutei o data la 3 luni, potrivit aceluiasi studiu 13% dintre cei care au pana in 18 ani isi schimba periuta lunar.

Surprinzator, la nivel regional, Bucurestiul are un consum de pasta si periute de dinti mai mic decat cel din celelalte orase mari, foarte aproapiat de consumul general la nivel urban .

Iar la stomatolog merg o data la 6 luni mai degraba cei din Timisoara, Cluj si apoi bucurestenii.

In ansamblu, insa, romanii nu sunt prieteni cu igiena dentara, ramanem mult sub media de consum europeana.

Spre exemplu, un roman a consumat anul trecut in medie 1,5 tuburi de pasta de dinti, adica 75 ml, media europeana fiind de 251 ml de pasta de dinti - adica de cinci tuburi.

Studiul s-a facut in perioada Ianuarie 2012 - Februarie 2013, au participat peste 10.000 de persoane, adica un esantion reprezentativ pentru populatia urbana a Romaniei cu varste intre 14-74 ani.

VIDEO PROTVPLUS.RO