Premiera medicala: prima vertebra obtinuta cu ajutorul unei imprimante 3D, implantata unui copil
Un baietel din China bolnav de cancer osos a devenit primul pacient din lume caruia i-a fost implantata in coloana vertebrala, afectata de o tumoare, o vertebra obtinuta cu ajutorul tehnologiei imprimarii 3D.
Minghao, un baietel din China in varsta de 12 ani, a fost diagnosticat in urma cu cateva luni cu sarcomul Ewing, o forma de cancer osos care apare mai ales in randul copiilor, iar medicii acestuia au optat pentru un tratament alternativ, informeaza Reuters.
Medicii au descoperit o tumoare in a doua vertebra a coloanei si, in loc sa apeleze la inlocuirea acesteia cu una clasica, realizata din titan, au decis sa foloseasca tehnica imprimarii 3D.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Echipa de specialisti de la Peking University Third Hospital din Beijing a creat o replica perfecta a vertebrei afectate, care nu a necesitat adeziv chirurgical si nici suruburi pentru implantarea in coloana. Simplificand procedura astfel, Minghao va putea sa se refaca mai repede si va beneficia in continuare de o mobilitate crescuta a gatului.
Vertebra a fost creata din praf de titan si are mici pori pentru ca tesutul osos care se va dezolta in jur sa se ataseze dispozitivului in mod optim.
.@Peking_Uni doctors saved a 12 year old cancer patient with the first #3Dprinted vetebra. http://t.co/ewY6MRXrHr pic.twitter.com/CfEK0FNimw
— MakerBot (@makerbot) September 6, 2014
Procedura de transplant a fost realizata in luna august, a durat cinci ore, iar in prezent baietelul este in recuperare, potrivit CCTV News.
Tehnologia imprimarii in 3D este considerata foarte eficienta de lumea medicala si numara mai multe reusite notabile.
In 2013, medicii americani au reusit sa salveze viata unui copil implantandu-i o proteza pe caile respiratorii - afectate de o maladie genetica rara - obtinuta prin aceeasi tehnica.