Organele unui tanar aflat in moarte cerebrala au salvat 5 vieti. Cum a decurs transplantul de inima la unul dintre pacienti
Inima unui tanar de 38 de ani bate de acum in pieptul unui bolnav care din 2008 astepta o operatie salvatoare. Dupa aproape un an de la ultima interventie similara, luni dupa-amiaza, la Spitalul Floreasca din Bucuresti, a avut loc un transplant de cord.
In acest moment, alti 50 de suferinzi sunt pe listele de asteptare.
In mana chirurgilor, intr-o punga cu gheata, se afla inima prelevata de la un tanar de 38 de ani, care a fost declarat in moarte cerebrala. Familia acestuia a facut gestul suprem si a acceptat ca toate organele sa ii fie prelevate.
Medicii au pregatit inima recoltata de la donatorul aflat in moarte cerebrala, pentru a fi transplantata pacientului aflat in sala de operatie. Barbatul, bolnav de inima, astepta un transplant de sase ani.
Inima este organul care ramane viabil cea mai scurta perioada de tip - maximum 3 ore. Odata ce inima donatorului a fost recoltata, primitorul trece pe aparatul de circulatie extracorporala. In acel moment, chirurgii scot inima bolnava si o inclocuiesc cu cea a donatorului
Cu multa grija si ajutati si de lupe microscopice, urmeaza cel mai greu moment operator: scoaterea inimii bolnave si inlocuirea ei . Cu miscari fine, mainile chirurgilor fac suturile cu artere si vene.
Datorita familiei celui decedat, alti 4 suferinzi vor incepe o noua viata. La Institutul Fundeni vor avea loc luni noapte alte 4 transplanturi. Doua de rinichi si doua de ficat, pentru ca un lob al ficatului va fi transplantat unui copil.
Sursa: Pro TV
Etichete: donare organe, transplant de inima, operație pe cord, transplant de rinichi,
Dată publicare:
05-05-2014 19:18