Ziua transplantului: in 2013 s-a dublat numarul operatiilor. "Campania Pro TV "Exista viata dupa moarte" a avut un rol major"

Dată publicare: 09-05-2014 14:52
Dată actualizare: 12-05-2014 06:48


A fost un an de cotitura in care sistemul romanesc de transplant a iesit din zona de pionierat si a devenit o poveste de succes din medicina europeana.

Bolnavii de inima si de pancreas pot fi din nou tratati in tara, pentru ca medicii fac numeroase transplanturi salvand vietile oamenilor.

In 2013, numarul de transplanturi a fost mai mult decat dublu, iar performanta va fi depasita cu siguranta in acest an. Problema este ca ministerul a alocat doar o cincime din suma ceruta de medici pentru acest domeniu.

"Rezultatele sunt spectaculoase. Se face concomitent transplant de rinichi si de pancreas. Nu este un lucru usor din punct de vedere financiar", a declarat seful Clinicii de Urologie, Prof. Dr. Mihai Lucan.

Chiar daca fondurile sunt putine, Romania a fost tara europeana cu cea mai rapida crestere a cifrelor din transplant in 2013, fapt certificat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

"O spun a nu stiu cata oara, dar imi face placere sa repet. 'Exista viata dupa moarte' a avut un rol major in acest salt, pentru ca a determinat o crestere a numarului de donatori", a spus Prof. Dr. Irinel Popescu.

Romanii au fost asadar unii alaturi de altii. O stiu cel mai bine pacientii care au primit o noua sansa la viata, filmati cand erau pe marginea prapastiei, asa cum era Olesia.

"Plang, cum sa nu plang? Sunt fericit! Am trecut prin clipe groaznice. Atata timp cat organismul ei nu mai suporta dializa si doctorii ne pregateau pentru ultimele momente...", a spus sotul pacientei.

A trecut un an de cand si Mirela a primit inca o sansa, odata cu grefa hepatica: "Sunt altfel, mai vesela, mai plina de temperament. Ma simt bine".

In doar cateva luni a fost reluat si transplantul de cord la Bucuresti si Targu Mures. Iar centrul din Targu Mures a bifat, dupa ani de pauza si interventiile de pancreas. Iar 2014 se anunta un an si mai plin.  

Tags: transplant,


VIDEO PROTVPLUS.RO