Premiera medicala. O transfuzie de sange a salvat viata unui bebelus aflat inca in uterul mamei

Ultima actualizare: 17-10-2012 17:04

O transfuzie de sange a salvat viata unui bebelus aflat inca in uterul mamei. Procedura, o premiera in Romania, a fost facuta de medicii de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.

In acest fel, medicii au incercat sa trateze anemia de care suferea fatul de 32 de saptamani. Sub control ecografic, 90 de mililitri de sange i-au fost injectati copilului prin cordonul ombilical.

La patru saptamani de la aceasta interventie, mama si-a tinut in brate pruncul perfect sanatos.

Femeia are 39 de ani si a ajuns la medic imediat ce a aflat ca este insarcinata cu cel de-al patrulea copil. A facut mai multe analize medicale, ocazie cu care a aflat ca ea are Rh negativ, iar sotul Rh pozitiv. Pentru ca aceasta incompatibilitate i-ar fi putut dauna fatului, imediat medicii au supus-o unor investigatii mai amanuntite. Pentru ca exista riscul ca bebelusul sa se nasca prematur, cu malformatii, sau mai grav chiar sa moara in pantecul mamei, medicii ieseni au hotarat sa ii faca, intrauterin, o transfuzie de sange.

Dragos Nemescu, medic Maternitatea Cuza Voda Iasi: "A fost o interventie destul de dificila, care necesita practic tintirea prin abdomenul mamei a unui vas de cativa milimetri si acest lucru trebuie mentinut si realizat suficient de rapid."

Mihaela Postavariu, mama: "Il simteam, dar nu asa foarte energic. Dupa transfuzie, ma intreba si doctorita, cum iti simti bebelusul. Acum ..mai vioi."

Medicii spun ca baietelul a avut noroc ca mama s-a prezentat la timp la control, iar asta i-a salvat practic viata. In urma cu cateva zile, copilul s-a nascut cu o greutate de 3.400 de grame si va fi botezat Stefan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO