Gemenii care au invins sistemul unui stat nepasator. Robert si Radu par doi frati normali, dar putini stiu povestea lor
In Romania, un copil dintr-o suta este diagnosticat cu autism si, mai dureros de atat, numarul cazurilor este in crestere de la an la an.
Cei mai multi ajung o povara pentru societate, pentru ca terapiile care i-ar ajuta sa se integreze sunt foarte scumpe, iar statul nepasator nu le deconteaza.
Daca ar face asta, poate ca am avea si rezultate. La Brasov, de exemplu, doi adolescenti, frati gemeni, au ajuns la liceu. Unul dintre ei este chiar singurul licean autist din Romania, integrat in invatamantul de masa cu insotitor.
Radu si Robert implinesc 18 ani si isi vor petrece seara alaturi de prieteni. Se poarta ca niste tineri obisnuiti, desi ambii sunt speciali. De mici au fost diagnosticati cu autism.
Radu sufera de o forma severa a bolii, care necesita insotire permanenta. Cu toate acestea, acum este in clasa a 12 la liceul de arta din Brasov pentru ca si-a gasit de mic un refugiu in desen.
Diagnosticat cu o forma mai usoara a bolii, fratele lui geaman Robert este elev la cel mai prestigios colegiu din Brasov.
Robert Plopeanu, elev: "Cel putin in Brasov singurele persoane care au autism si invata la scoli normale sunt eu si fratele meu, acum totul incepe sa se schimbe si sa fie tratati din ce in ce mai bine".
Fratii au avut o sansa uriasa cu mama lor. A inteles ca gemenii ei sunt speciali si le-a dedicat intreaga viata. A infiintat o asociatie care lupta pentru drepturile autistilor si a obtinut bani pentru terapii. 70 de copii cu autism sunt tratati zilnic la centrul infiintat de ea.
Medicii psihiatri spun ca 1% dintre copii au simptome din spectrul autismului. Marginalizati si etichetati, cei mai multi devin de nerecuperat.
Rodica Toma, manager Centrul de Sanatate Mintala Ploiesti: "Interesanta observatia pe care am facut-o de-a lungul timpului este ca parintii sunt cei care accepta mai greu prezenta unui copil cu astfel de tulburari".
Recuperarea unui autist presupune tratament si terapie. Statul roman deconteaza medicamentele, dar numai daca terapiile sunt facute de specialisti care au un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Acestia sunt insa foarte putini. Exista si centre private, insa sedintele sunt costisitoare.