Cum arata doua zile din viata unui anestezist care lucreaza 36 de ore din 48 pentru 1500 de lei
Romania ocupa ultimul loc in Europa, dupa Republica Moldova, la numarul de medici pe mia de locuitori.
La sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara, unde pacientii duc zilnic o lupta cu boala, lipsesc peste 100 de angajati.
Ca sa faca fata, multi doctori sunt nevoiti sa munceasca zi si noapte pentru acelasi salariu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La 37 de ani, doctorul Ovidiu Bedreag poate spune ca si-a petrecut tineretea in Spitalul Judetean din Timisoara, unde lucreaza ca anestezist. De 13 ani, sectia ATI i-a devenit o a doua casa, pentru ca sta mai mult cu pacientii decat cu familia lui.
Ovidiu Bedreag, medic anestezist Spitalul Judetean din Timisoara: "Fiecare dintre pacienti trebuie rezolvat acum. Inseamna un stres semnificativ pentru personalul medical si inseamna un risc mult mai mare de erori. Faci totul mult mai rapid, mult mai in graba, pot spune ca scade calitatea actului medical".
Medicul incepe consultatiile la 8:00 dimineata si, in mod normal, ar trebui sa plece de la spital la ora 16:00, in cazul in care nu apar urgente. Dar lipsa personalului il obliga sa ramana de multe ori peste program.
A doua zi, dupa cateva ore de somn, doctorul Ovidiu Bedreag este din nou la spital, pregatit pentru maratonul celor 32 de ore: programul normal de opt ore continua cu tura de garda, apoi ramane la spital pana spre sfarsitul urmatoarei zile.
Au trecut 16 ore de cand medicul anestezist este la spital cu pacientii sai. Aproape de miezul noptii are un caz grav: un tanar cu hernie de disc trebuie operat de urgenta.
Dupa doua zile si o noapte in spital rezulta o cifra de necrezut: medicul a lucrat 36 de ore din 48, aproape pana la epuizare, pentru un salariu de 1.500 de lei. Pentru oameni ca el, ministerul are doar promisiuni:
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "In acest moment, pe fondurile pe care le avem nu se pot majora salariile pe 2013. Daca va merge economia, va fi o rectificare bugetara la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august".
Pana isi revine economia, la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara lipsesc 100 de medici, asistente si infirmiere. Situatia este similara in multe unitati sanitare din tara, pentru ca in ultimii 6 ani, 20.000 de medici au plecat din Romania in strainatate, pentru salarii de 10 ori mai mari.