Nica:Un medic a prescris 100 de retete pe zi, media pe trei luni, un altul a dat 38.000 de trimiteri

Dată publicare: 02-06-2013 11:41
Dată actualizare: 05-06-2013 06:46


Dan Nica

Ministrul Dan Nica a spus in emisiunea "Dupa 20 de ani" ca a vazut la CNAS "raportarile cum se fura", dand ca exemplu un doctor care a prescris 100 de retete pe zi, media ultimelor trei luni si un altul care a dat 38.000 de trimiteri.

Dan Nica a declarat, in contextul in care vorbea de informatizarea institutiilor, ca in Romania marea problema este evaziunea fiscala, care "in continuare este mare si greu de depistat". El a precizat ca poate da un exemplu cum sa fie depistata evaziunea fiscala.

"Am fost saptamana trecuta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Sistemul pe care l-am pus in functiune acolo permite si am vazut raportarile cum se fura. Este incredibil", a spus ministrul Dan Nica, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Nica a dat ca exemplu in acest sens un medic care a prescris 100 de retete pe zi, cat este media ultimelor trei luni, si un altul care a dat 38.000 de trimiteri pe luna.

"Pai, sa va dau un exemplu. Un medic care a prescris 100 de retete pe zi, media in ultimele trei luni. Altul care a prescris 38.000 de trimiteri pe luna. Un pacient care a beneficiat pe luna de 100.000 de euro si pe primul trimestru al acestui an de 500.000 de euro pentru medicamente prescrise compensat", a spus Nica, precizand ca se cunosc numele medicilor, numele pacientului si de la ce farmacie a luat medicamentele compensate.

Nica a mai spus ca exista dosarul electronic al pacientilor si acesta trebuie extins.

"Exista dosarul electronic al pacientilor, el trebuie extins. S-a facut un prim pas. Sa nu credeti ca este usor", a adaugat Nica.
Intrebat cine se opune la extinderea acestor sisteme informatice, Nica a spus ca "doar cei care nu inteleg sau cei care se tem de aceste sisteme".

"Cei care nu inteleg, nu inteleg faptul ca daca vor fi mai multi bani, vor fi mai multi bani si pentru a plati mai bine un medic sa fie in tara, si vor fi mai multi bani pentru medicamente. Ce se intampla acum este ca o parte din sumele de bani care erau ori pentru medicamente, ori ca sa platim mai bine medicii sa nu mai plece din tara sunt furati", a adaugat ministrul Dan Nica.
Intrebat daca fura firmele de medicamente, furnizorii sau managerii de spitale, Dan Nica a raspuns: "Toti. Din ce am vazut eu, da. V-am dat cateva cifre".

Sursa: Mediafax

Tags: dan nica, sanatate, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO