Peste 5 milioane de români fumează, dar autorităţile oferă tratament doar pentru 500
Peste cinci milioane de români fumează, iar acest viciu riscă să le afecteze grav sănătatea.
Totuși, de la un an la altul, Ministerul Sănătății a alocat tot mai puțini bani programului Stop Fumat, prin care îi sprijină pe cei dependenți să renunțe la țigări. Din 35 de centre de consiliere și tratament au rămas doar cinci, iar bugetul total acoperă costurile medicamentelor pentru numai 500 de persoane.
După mai multe tentative eșuate, Ionică Șirean a reușit să se lase de fumat abia când a ajuns la un pas de moarte. Nu a primit medicamente gratuite care să-l ajute să renunțe la țigări, pentru că banii din programul Stop Fumat s-au terminat.
Ioan Drăghilă, medic primar pneumoftizolog: „Costul acestor medicamente este echivalentul unui pachet de țigări pe zi, pe o lună. Dacă îi explici pacientului că trebuie să plătească acele medicamene, majoritatea renunta. Atunci când s-a inițiat programul, banii proveneau din taxa pe viciu. Cu alte cuvinte, pacienții și-au plătit deja acele medicamente prin acestă taxă"
Inițiat în 2006, Programul național Stop Fumat prevedea consilierea psihologică a pacienților și decontarea medicamentelor care îi ajutau să renunțe la țigări. Rata de succes, spun medicii, era în primii ani de aproape 60%.
Același program finanțează și funcționarea permanentă a unei linii telefonice, unde cei dependenți de nicotină primeasc îndrumare.
Centre mai sunt doar în București, Focșani, Iași, Tg. Mureș și Timișoara.
Lavinia Danciu, medic primar pneumoftiziolog: „Dacă pe restul patolgiilor vasculare s-a făcut în timp suficent lobby, oamenii au devenit conștienți că trebuie să renunțe la niște obiceiuri nesănătoase, împotriva stopării fumatului nu s-a făcut încă suficient."
Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății consideră că scumpirea țigărilor prin aplicarea unor taxe mai mari este cea mai eficientă măsură pentru renunțarea la fumat.
Lucian Verbicean, fost fumător: „Pe țigări dădeam lunar în jur de 600 de lei. Foarte usturător la un salariu de 3300 de lei, când trăgeam o linie se vedea acel minus."
30% dintre românii de peste 15 ani fumează, iar Ministerul Sănătății a alocat, în acest an, doar 584.000 de lei că să-i scape de tutun. Având în vedere costul medicamentelor, suma ajunge pentru tratamentul a circa 500 de persoane. Peste 10.000 de oameni au sunat însă la telverde Stop fumat ca să ceară ajutor.