Persoanele defavorizate nu au primit încă măștile gratuite. Fără ele nu au voie în autobuze sau magazine

Ultima actualizare: 18-06-2020 19:46

A trecut o lună de când masca de protecție a devenit obligatorie, dar cei 2,3 milioane de români considerați persoane defavorizate nu au primit încă măștile gratuite promise de autorități.

Statul este obligat prin lege să le asigure aceste mijloace de protecție, fără de care oamenii nu au voie să circule cu autobuzul ori să intre în magazine. Dacă nu poartă măști, se pot infecta și îi pun și pe alții în pericol.

În Comuna Corboasca din Bacău, 785 de persoane se află pe lista beneficiarilor de măști gratuite.

Printre beneficiarii de măști gratuite se află și pensionarii cu pensii mai mici de 704 lei.

Bătrână: „Am o pensie de 70 de lei. Doamne ferește numai medicamente câte cumpăr”

Nicusor Pușcașu, primar Corboasca: „N-am primit nicio mască până acum, noi mai așteptăm că avem răbdare, avem foarte multe persoane care vin din Germania , Anglia, Olanda.”

Reporter: „Cum comentați faptul că masca de protecție trebuie purtată deja de 1 lună de zile dar n-a ajuns încă la categoriile defavorizate, așa cum promitea guvernul?”
Klaus Iohannis, președintele României: „Multe măști au ajuns, cu siguranță mai sunt unele probleme și înțeleg că sunt în curs de rezolvare. Este obligatoriu să rezolvăm această problemă și trebuie rezolvată foarte rapid.”

Pentru măștile gratuite, Ministerul Sănătății a organizat o procedură de achiziție, fară licitație, în valoare de 230 de milioane de lei, la care s-au înscris 43 de firme. Nelu Tataru spune că niciuna din cele 43 de firme nu a îndeplinit condițiile, așa că procedura s-a reluat zilele acestea.

Reporter: „Când o să ajungă măștile la aceste persoane defavorizate, 2,3 milioane de români?”
Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: „Când o să avem o firmă care a castigat licitația, o firmă care să ne poată furniza măștile”
Reporter: „De ce nu le luați de la UNIFARM?”
Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: „Nu mai avem voie de achiziție directă, totul e prin licitație.”

Deocamdată se evaluează ofertele. Nu știm dacă vom avea un câștigător și cât de repede va livra acesta măștile. În caietul de sarcini, termenul maxim de livrare este de 90 de zile.

Reporter: „Ce le transmiteți celor 2,3 milioane cărora le impuneți obligația să poarte măști dar nu le puteți să le furnizați aceste măști?”
Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: „Noi încercam să facem tot ce este legal pentru a achiziționa”
Reporter: „Oamenii ar putea fi amendați că nu poartă mască, chiar dacă nu au primit aceste măști.”
Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: „Și au în același timp justificarea că nu au primit aceste măști. Pentru că n-au primit aceste măști, toate organele de control doar vor face avertismente, nu vor da amenzi”.
Reporter: „Nu pot să intre în autobuze”
Nelu Tataru, Ministrul Sănătății: „Dar asta nu schimbă lucrul că nu putem face totul legal.”

Guvernul trebuie să le dea cate 50 de măști celor 2,3 milioane de persoane defavorizate. Ministerul Sănătății a primit pe 21 mai 230 de milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru a le cumpăra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO