Pas important pentru bolnavii de Hepatita C. Analizele, prescrise şi de medicul de familie
Analizele pentru hepatita C vor putea fi prescrise şi de medicul de familie. Este un pas important în depistarea celor care suferă de această boală, în condiţiile în care în România, nu există nici o măsură concretă de prevenţie.
Revoltător este faptul, că deşi statul decontează tratamentul, nu toţi pacienţii pot benefica de el. În anumite cazuri, autorităţile spun că suferinzii nu sunt suficient de bolnavi pentru a fi trataţi.
Un român moare în fiecare oră din cauza hepatitei C, spun cu îngrijorare medicii.
În România sunt peste 650.000 de bolnavi diagnosticaţi cu VHC. În campaniile stradale de anul trecut au fost testate peste 11 de persoane. La 240 dintre ele testele au ieşit pozitive. Netratată la timp, hepatită C poate duce la ciroza sau cancer hepatic.
Tocmai de aceea boala trebuie să fie depistată cât mai devreme, iar bolnavii trataţi corespunzător.
Până acum bolnavii erau nevoiţi să facă mai multe drumuri pentru analize specifice. Mai întâi treceau pe la medicul de familie care le dădea o trimitere la specialist. Doar acesta îi putea elibera o fişă pentru markerii hepatici. De la 1 aprilie însă doctorii de familie vor putea trimite bolnavul direct la analize.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: ''Este foarte important...până în 2020 putem eradica boala dacă ne vom face toţi treaba.''
Aproape 6.000 de bolnavi au beneficiat de tratamentul de la stat, care a avut o rată de vindecare de 99, 32%. Anul trecut alţi 12.000 au fost incluşi pe listă şi ar trebui să primească tratament până la 1 mai. Deocamdată însă doar pacienţii cu un stadiu de fibroză avansat pot intra în programul naţional.
La nivel mondial, peste 70 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, medic de familie, bolnavi, analize, hepatita c,
Dată publicare:
16-03-2018 19:05