Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Glicemia 300 nu apare peste noapte. Dacă descoperiţi o astfel de valore ridicată, sunt şanse să fi "uitat" de analize în ultimii cinci ani.

Şi nu este o glumă! Ba chiar, medicii specialişti în diabet şi nutriţie spun reprezintă cea mai frecventă situaţie printre pacienţi. Dr Catrinel Macovei, medic primar diabet: "Diabetul e o boală metabolică care nu doare. Ca şi colesterolul, ne doare când facem infarctul. La fel e şi diabetul, descoperin glicemii mari, pacienţi cu peste 400".

Sau, mai rău, pacienţii vin la medic abia când au o rană la picior care nu se mai vindecă. Care au deja complicaţii renale sau oftalmologice. Sau boala parodontală avansată. Adică se mişcă dinţii.

De ce sperie medicii o glicemie de peste 200? Nu se ştie câţi ani de evoluţie ascunde, care se pot traduce cu pagube iremediabile în special la nivelul vaselor de sânge. Diabetul este o boală cardio-vasculară.

Analizele uzuale de sânge se pot face anul prin medicul de familie. Le decontează casa de asigurări. Între aceste există sigur determinarea glicemiei. Aşa că mergeţi anual la analize. O glicemie peste 100 înseamnă plan de tratament, dar nu cu medicamente. Glicemia descreşte cu mişcare zilnică şi cu regim alimentar. În plus, medicul va explica ce să nu faceţi seara.

Spre exemplu, să nu mâncaţi dulciuri ori fructe. Zahărul rămâne în sânge peste noapte şi creşte astfel glicemia

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO