Din acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala a femeilor gravide
Sfatul vine in contradictie cu experienta medicilor ginecologi, care sustin ca administrarea de medicamente si seruri in sarcina poate fi riscanta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut aceasta recomandare dupa ce a observat ca gravidele pot face forme severe de gripa sezoniera.
Numai in Romania, in 2009, cand a circulat virusul pandemic H1N1, 10 gravide au murit din cauza unor complicatii.
Recomandarea naste insa controverse in special din randul ginecologilor. Cu atat mai mult cu cat datele arata ca dupa administrarea unui vaccin cu tulpini gripale vii, 15 % dintre cei vaccinati pot face forme medii de gripa cu dureri musculare, febra si dureri de cap.
Singurele vaccinuri care par sa nu aiba efecte adverse sunt cele cu tulpini inactivate, la care rata de imbolnavire dupa administrare este aproape nula.
Gravida in 8 luni, Cornelia nu e de acord cu vaccinarea antigripala. In toata perioada sarcinii, ginecologul a sfatuit-o sa stea departe si de medicamente, si de vaccinuri si de rudele bolnave.
Ginecologii recunosc totusi ca la o gravida din 10 este recomandata vaccinarea, dar numai cu supraveghere atenta.
Virusologii spun in schimb ca femeile insarcinate pot face forme severe de gripa. Aceasta controversa apare in contextul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda pentru prima data ca gravidele sa fie incluse in grupele de risc si sa fie imunizate.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca va cumpara un milion de doze de vaccin la un pret cu 30% mai mare decat in anii trecuti. Motivul? Institutul Cantacuzino e pe butuci, iar cele din import sunt mai scumpe.