OMS recomanda injumatatirea consumului de zahar. Alimentele care contin indulcitori "ascunsi"
Reduceti la jumatate cantitatea de zahar pe care o mancati zilnic si fiti atenti la indulcitorii "ascunsi" in alimentele cumparate.
Asta ne recomanda specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care ne sfatuiesc sa consumam cel mult echivalentul a 12 lingurite de zahar pe zi, ca sa nu ne imbolnavim.
Specialistii recomanda ca zaharul sa nu depaseasca 10% din totalul caloriilor pe care le consumam. Cu alte cuvinte, sa nu treaca de 50 de grame sau 12 lingurite pe zi.
"Noile recomandari OMS se refera la zaharurile "libere", adica cele adaugate in procesul de productie a alimentelor si care sunt prezente si in sucurile de fructe sau siropuri si concentrate de fructe. Acestea nu sunt acelasi lucru cu zaharurile prezente in mod natural in fructe, legume si lapte", spune Francesco Branca, OMS.
Si mai bine ar fi sa nu consumam mai mult de sase lingurite de zahar pe zi. Cum putem face asta? "Reducand portiile de mancare si inlocuind gustarile dulci cu alimente sanatoase..", spune David Seres, profesor la Columbia University.
O problema deloc de neglijat este cea a zaharurilor "ascunse" intr-un numar urias de alimente. Daca aveti la micul dejun un castron de cereale, un pahar de suc si un iaurt dulce, ati depasit limita pe ziua respectiva. Iar daca cititi cu atentie etichetele, veti descoperi, de pilda, ca doua linguri de sos pentru salata pot contine o lingurita de zahar. Ca sa nu mai vorbim de bauturile carbogazoase, care "mustesc" de indulcitori: o singura doza poate contine 40 de grame de zahar.
In Romania, consumul mediu de zahar este de 30 de kilograme pe an, de persoana, aproape de doua ori mai mare decat media europeana. Este si motivul pentru care aproximativ 30% dintre romani suferă de obezitate, iar 20% sunt supraponderali.