Jamie Oliver: Zaharul poate distruge vieti si ar trebui impozitat la fel ca tutunul

jamie oliver

Maestrul bucatar Jamie Oliver spune ca zaharul este foarte daunator pentru sanatatea oamenilor, numindu-l "urmatorul tutun", motiv pentru care ar trebui impozitat la fel ca acesta din urma.

Alimentele pe baza de zahar pot provoca o criza de sanatate asemanatoare cu cea cauzata de fumat, astfel ca ar trebui taxate in acelasi mod ca tutunul, considera Jamie Oliver. Maestrul bucatar mai spune ca zaharul este "fara indoiala urmatorul rau".

"Zaharul este, sigur, urmatorul rau. Este, fara indoiala, urmatorul tutun, iar industria ar trebui sa fie speriata. Si ar trebui taxat la fel ca tutunul si ca orice altceva care poate distruge vieti", a declarat Jamie Oliver, pentru publicatia britanica Daily Mail.

De asemenea, Jamie Oliver precizeaza ca este de acord cu decizia luata de Franta de a impune o taxa pentru bauturile dulci si considera ca si Marea Britanie ar trebui sa urmeze acest exemplu.

Potrivit unor estimari, britanicii consuma, in medie, 238 de lingurite de zahar in fiecare saptamana, de multe ori, fara sa constietizeze ca alimentele procesate sunt atat de indulcite. O treime dintre copiii britanici si doua treimi dintre adulti sunt obezi sau supraponderali, iar numarul persoanelor care sufera de diabet s-a dublat in ultimele doua decenii.

Citește și
cola
Un barbat a baut cate 10 cutii de cola zilnic, timp de o luna. Ce s-a intamplat cu el dupa experiment

Maestrul bucatar britanic Jamie Oliver, in varsta de 39 de ani, a inceput sa gateasca in localul parintilor sai, The Cricketers, din Clavering, Essex, la varsta de opt ani si foarte repede a facut o pasiune pentru gatit, care nu l-a parasit in perioada instruirii de la restaurantele Neal Street si River Cafe.

In 2002, el a deschis restaurantul Fifteen in Londra si fundatia de caritate asociata, The Fifteen Foundation, care continua sa instruiasca persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucatari-sef. In momentul de fata, mai sunt inca trei restaurante Fifteen in lume, la Cornwall, Amsterdam si Melbourne, de curand Jamie deschizand si un lant de restaurante centrale in Regatul Unit, care se numesc Jamie's Italian.

Restaurantele lui Jamie Oliver s-au inmultit in ultimii ani, pe masura ce renumitul maestru bucatar s-a folosit de celebritatea sa pentru a promova campanii ce militeaza pentru o mai buna alimentatie a elevilor in scoli si pentru angajarea tinerilor in industria alimentara.

Chestiunile ecologice au ocupat un loc proeminent printre interesele sale. Cartea lui de retete culinare de criza, care ii invata pe cititori cum sa evite sa iroseasca alimentele, a fost promovata de campania Love Food Hate Waste, finantata din fonduri guvernamentale, iar restaurantele sale isi afirma cu tarie angajamentul fata de cauza reciclarii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dependenta de zahar o facea sa consume cate 2 litri de Pepsi pe zi. Cum a reusit o britanica sa slabeasca 45 de kg
Dependenta de zahar o facea sa consume cate 2 litri de Pepsi pe zi. Cum a reusit o britanica sa slabeasca 45 de kg

O femeie din Marea Britanie a slabit aproape 45 de kilograme dupa ce a renuntat la dependenta de zahar care o facea sa consume doi litri de Pepsi pe zi, relateaza Daily Mail.

Un barbat a baut cate 10 cutii de cola zilnic, timp de o luna. Ce s-a intamplat cu el dupa experiment
Un barbat a baut cate 10 cutii de cola zilnic, timp de o luna. Ce s-a intamplat cu el dupa experiment

Un barbat a incercat un experiment inedit pentru a arata efectele periculoase ale zaharului din bauturile acidulate asupra corpului.

Agricultorii care au investit in 2014 in sfecla de zahar au castigat. Ce profit au facut pe hectar in acest an
Agricultorii care au investit in 2014 in sfecla de zahar au castigat. Ce profit au facut pe hectar in acest an

Agricultorii care au pariat anul acesta pe sfecla de zahar au castigat. Vremea ploioasa a facut ca productia de anul acesta sa fie cu 20% mai mare fata de cea de anul trecut.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.