OMS cere noi masuri contra Zika, insa unele orase din Romania nu fac nici dezinsectie. Virusul, mai periculos decat se credea
Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus noi masuri pentru neutralizarea virusului Zika.
Autoritatile din intreaga lume sunt sfatuite sa foloseasca insecticide diferite, schimbate obligatoriu la 6 luni, ca sa starpeasca tantarii. Avertismentele gasesc autoritatile din Romania nepregatite, in multe orase primariile neavand incheiate nici macar contracte de dezinsectie. Zika poate produce paralizie la adulti si micro-cefalie la nou-nascuti.
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, apar tot mai multe cazuri de infectii cu virusul Zika.
Dr. Margaret Chan, director general: "Grupurile de risc sunt mai largi, iar modul de transmitere include acum, pe langa intepaturile de tantar, si contactul sexual."
Asa ca Zika e mai periculos decat se credea initial si nu afecteaza doar femeile gravide. La fat poate provoca malfomatii congenitale, care se pot solda cu deces, iar in cazul adultilor pot aparea tulburari neurologice grave, care duc la paralizii.
Tocmai de aceea OMS le recomanda autoritatilor sa foloseasca prin rotatie insecticidele si sa le schimbe la fiecare sase luni. In plus, sugereaza aplicarea substantelor chimice in metoda "mozaic". Adica spatiile sa fie parcelate, iar fiecare zona sa se foloseasca insecticide care ataca diferit tantarii.
Dezinsectiile nu trebuie sa vizeze numai spatiile publice, ci si curtile oamenilor unde sunt depozitate resturi menajere si anvelope vechi. Un indemn pe care primariile ar trebui sa il faca cetatenilor, mai ales unde exista curti, toate aceste deseuri sa fie inlatuirate si zonele sa fie salubrizate. Si, foarte important, oamenii sa foloseasca, in sezonul cald, creme si spray-uri anti-tantari.
Masurile ne iau pe nepregatite. La Timisoara, de pilda, primaria nu are contract de dezinsectie de 2 ani pentru ca licitatia a fost blocata in instanta, de o contestatie.
Nicolae Robu, primarul Timisoarei: "Nu s-a putut face cu elicopterul, spre exemplu, si se stie ca cea mai eficienta metoda de dezinsectie e cea aeriana."
Tantarul AEDES , supranumit si tantarul tigru, se poate inmulti rapid si a fost depistat de Institutul Cantacuzino si la noi in tara.
Sretco Milanovici, biolog Muzeul Banatului: "De obicei, larvele de tantari se inmultesc in mediul umed. E suficienta o doza de bere golita, plina cu apa, aruncata la intamplare, e o cresa pentru larvele de tantari."
Infectia cu virusul Zika e considerata o boala cu potential mare de raspandire. Virusul Zika a fost izolat la tantarii din specia Aedes aegypti, specie capabila sa transmita virusul. Alte specii de tantar Aedes, intre care si Albopcitus, depistat si la noi in tara, pot transmite de asemenea infectia, care inca nu are antidot.
Cercetatorii se pregatesc sa trimita la atac armata de tantari modificati genetic
In lupta impotriva virusului Zika, cercetatorii de peste ocean vor crea masculi in laborator, purtatori ai unei gene care le scurteaza semnificativ viata, iar progeniturile lor mor inainte de varsta adulta.
Noua generatie va elimina in timp populatiile de tantari salbatici, care sunt principalii vectori de transmitere a bolilor infectioase. America de Sud a efectuat deja teste de scurta durata cu tantari modificati genetic si au demonstrat o oarecare eficacitate in reducerea populatiilor de tantari salbatici.
In plus, un nou laborator isi deschide portile in insula pe care Marlon Brando a cumparat-o in Oceanul Pacific pentru studii asupra bolilor transmise prin intermediul tantarilor, in special asupra virusului Zika.