OMS cere noi masuri contra Zika, insa unele orase din Romania nu fac nici dezinsectie. Virusul, mai periculos decat se credea

×
Codul embed a fost copiat

Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus noi masuri pentru neutralizarea virusului Zika.

Autoritatile din intreaga lume sunt sfatuite sa foloseasca insecticide diferite, schimbate obligatoriu la 6 luni, ca sa starpeasca tantarii. Avertismentele gasesc autoritatile din Romania nepregatite, in multe orase primariile neavand incheiate nici macar contracte de dezinsectie. Zika poate produce paralizie la adulti si micro-cefalie la nou-nascuti.

Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, apar tot mai multe cazuri de infectii cu virusul Zika.

Dr. Margaret Chan, director general: "Grupurile de risc sunt mai largi, iar modul de transmitere include acum, pe langa intepaturile de tantar, si contactul sexual."

Citește și
tantar
Cercetatorii brazilieni au facut o descoperire alarmanta despre virusul Zika
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Asa ca Zika e mai periculos decat se credea initial si nu afecteaza doar femeile gravide. La fat poate provoca malfomatii congenitale, care se pot solda cu deces, iar in cazul adultilor pot aparea tulburari neurologice grave, care duc la paralizii.

Tocmai de aceea OMS le recomanda autoritatilor sa foloseasca prin rotatie insecticidele si sa le schimbe la fiecare sase luni. In plus, sugereaza aplicarea substantelor chimice in metoda "mozaic". Adica spatiile sa fie parcelate, iar fiecare zona sa se foloseasca insecticide care ataca diferit tantarii.

Dezinsectiile nu trebuie sa vizeze numai spatiile publice, ci si curtile oamenilor unde sunt depozitate resturi menajere si anvelope vechi. Un indemn pe care primariile ar trebui sa il faca cetatenilor, mai ales unde exista curti, toate aceste deseuri sa fie inlatuirate si zonele sa fie salubrizate. Si, foarte important, oamenii sa foloseasca, in sezonul cald, creme si spray-uri anti-tantari.

Masurile ne iau pe nepregatite. La Timisoara, de pilda, primaria nu are contract de dezinsectie de 2 ani pentru ca licitatia a fost blocata in instanta, de o contestatie.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: "Nu s-a putut face cu elicopterul, spre exemplu, si se stie ca cea mai eficienta metoda de dezinsectie e cea aeriana."

Tantarul AEDES , supranumit si tantarul tigru, se poate inmulti rapid si a fost depistat de Institutul Cantacuzino si la noi in tara.

Sretco Milanovici, biolog Muzeul Banatului: "De obicei, larvele de tantari se inmultesc in mediul umed. E suficienta o doza de bere golita, plina cu apa, aruncata la intamplare, e o cresa pentru larvele de tantari."

Infectia cu virusul Zika e considerata o boala cu potential mare de raspandire. Virusul Zika a fost izolat la tantarii din specia Aedes aegypti, specie capabila sa transmita virusul. Alte specii de tantar Aedes,  intre care si Albopcitus, depistat si la noi in tara, pot transmite de asemenea infectia, care inca nu are antidot.

Cercetatorii se pregatesc sa trimita la atac armata de tantari modificati genetic

In lupta impotriva virusului Zika, cercetatorii de peste ocean vor crea masculi in laborator, purtatori ai unei gene care le scurteaza semnificativ viata, iar progeniturile lor mor inainte de varsta adulta.

Noua generatie va elimina in timp populatiile de tantari salbatici, care sunt principalii vectori de transmitere a bolilor infectioase. America de Sud a efectuat deja teste de scurta durata cu tantari modificati genetic si au demonstrat o oarecare eficacitate in reducerea populatiilor de tantari salbatici.

In plus, un nou laborator isi deschide portile in insula pe care Marlon Brando a cumparat-o in Oceanul Pacific pentru studii asupra bolilor transmise prin intermediul tantarilor, in special asupra virusului Zika.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Primarii din intreaga tara, presati sa rezolve rapid problema tantarului-tigru.
Primarii din intreaga tara, presati sa rezolve rapid problema tantarului-tigru. "Alerta necesita un raspuns national"

Institutul National de Sanatate Publica le cere primarilor din intreaga tara sa trateze cu responsabilitate riscul raspindirii virusului Zika. Cu atat mai mult, cu cat si la noi traieste tantarul tigru, responsabil de alerta la nivel mondial.

Cercetatorii brazilieni au facut o descoperire alarmanta despre virusul Zika
Cercetatorii brazilieni au facut o descoperire alarmanta despre virusul Zika

Un grup de cercetatori brazilieni au anuntat ca au descoperit virusul Zika in glandele salivare ale tantarului obisnuit (Culex), ceea ce este un indiciu ca si acesta ar putea transmite boala, relateaza EFE.

O femeie din Columbia a ramas cu fața paralizata dupa ce a contractat virusul Zika. Avertizarea pe care o fac medicii
O femeie din Columbia a ramas cu fața paralizata dupa ce a contractat virusul Zika. Avertizarea pe care o fac medicii

Virusul Zika devine tot mai periculos. Pana acum se stia ca provoaca malformatii ale creierului bebelusilor, nascuti de mame infectate.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.