Cercetatorii brazilieni au facut o descoperire alarmanta despre virusul Zika
Un grup de cercetatori brazilieni au anuntat ca au descoperit virusul Zika in glandele salivare ale tantarului obisnuit (Culex), ceea ce este un indiciu ca si acesta ar putea transmite boala, relateaza EFE.
Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la laboratorul public brazilian Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz) si a fost anuntata in cadrul seminarului asupra Zika reunit la Recife, in capitala statului Pernambuco, care este regiunea din Brazilia cea mai afectata de Zika si de microcefalie la nou-nascuti, potrivit Agerpres.
Biologul Constancia Ayres a explicat ca experimentul a fost realizat in laborator, asupra a circa 200 de tantari Culex, dar a avertizat ca rezultatele nu sunt inca concludente, astfel incat nu se poate afirma ca aceasta specie poate infecta oamenii prin intepatura sa.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit Ayres, "exista o mare probabilitate" ca tantarul obisnuit sa transmita Zika si la oameni, la fel cum ii poate infecta si cu alte arbovirusuri.
Cercetatorii de la Fiocruz au prins tantari din habitatul lor natural, din regiunile afectate de virus, pentru a vedea daca si tantarul Culex este un purtator al virusului Zika. Potrivit lui Ayres, va fi nevoie de cercetari de intre 6 si 8 luni, pana se va putea ajunge la un rezultat final.
Pana acum se considera ca tantarul Aedes aegypti este principalul transmitator al Zika si al altor boli ca Dengue si Chikunguńa.
Prezenta Culex in zonele urbane din Brazilia este de 20 de ori mai mare decat ce a tantarului Aedes aegypti, potrivit cercetatorilor.
Acest tantar, care este raspandit practic in intreaga lume, isi depune ouale in depozite de ape murdare, spre deosebire de Aedes, care se reproduce in ape curate.
Sursa: Agerpres
Etichete: virus, brazilia, cercetatori, transmitere, tantari, zika,
Dată publicare:
03-03-2016 12:25