O viitoare mamă s-a luptat cu CAS, pentru a-și salva fetița: Legal, copilul nu avea identitate
O tânără din Ploieşti a dus o luptă crâncenă cu angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate pentru a salva copilul pe care-l purta în pântece.
Aflase că fetiţa pe care urma să o nască are o malformaţie cardiacă şi trebuie operată chiar la naştere. Cum în România intervenţia nu era posibilă, a găsit o clinică în Germania şi a cerut decontarea cheltuielilor.
Dar a câştigat dreptul la viaţă al copilului doar în instanţă și bebeluşul a fost operat cu bine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Initial, funcţionarii statului au spus că nu pot elibera formularul E 112, pentru decontarea operaţiei, din cauză că fetiţa nenăscută nu are drepturi, pentru că nu are CNP. Oficial, nu există.
Mama: „La Casa de Asigurări, în prima fază, am fost izbiţi de un refuz categoric, cum că acest dosar nici măcar nu poate fi făcut, pentru că copilul nu are identitate.”
Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova: „Nu a fost rea voinţă din partea instituţiei noastre, ci pur şi simplu i s-a explicat din punct de vedere legal cum anume se poate proceda. Cum anume eliberăm formular E 112 pentru o persoană care încă nu a fost născută? Nu există această persoană, din punct de vedere legal.”
Un alt motiv invocat de Casa de Asigurări a fost că naşterea nu trebuie decontată, pentru că poate avea loc într-o maternitate din România. Problema era, însă, de natură cardiologică, nu de obstetrică - ginecologie.
Nou-născutul trebuia operat imediat. Viitoarea mămica a refăcut dosarul şi a luat-o de la capăt.
Mama: „Eu am mers singură, însărcinată în opt luni. În momentul în care doamna de la CAS m-a văzut, a avut o recţie... Nici măcar nu au deschis acel dosar să verifice dacă informaţiile sunt corecte, sunt legale. Mi-au trântit un refuz clar.”
Femeia a contestat în instanţă refuzul Casei de Asigurări de a elibera formularul E 112 și decizia judecătorilor i-a fost favorabilă. Acum, tânăra îşi ţine fericită în braţe pruncul salvat în Germania şi speră că exemplul său le va ajuta şi pe alte femei aflate în această situaţie dificilă.