Premiera in Romania. Cum au reconstruit medicii sanii unei paciente, dupa o mastectomie la cerere

02-11-2013 18:46


Unei femei fara probleme oncologice, dar care prezenta riscul sa-i apara tumori, i-au fost taiati ambii sani.

La reconstructie, pentru sustinerea implantului de silicon, chirurgii au folosit o grefa de tesut luata chiar de la pacienta si nu una sintetica.

Doctorii o pregatesc pe Sonia pentru o operatie extrem de delicata si curajoasa, taierea sanilor. Tanara a optat pentru aceasta interventie dupa ce medicul i-a descoperit multiple chisturi la sani.

"Exista riscul ca aceste chiste sa se transfore, nimeni nu poate garanta. Pentru mine, psihic vorbind, cred ca e alegerea corecta. E o interventie radicala. Dar in momentul asta m-am gandit ca am optiune", spune Sonia.

"Urmarim pacienta de mai mult de jumatate de an, ne-am hotarat sa interventim chirurgical catre acele leziuni care vor fi scoase", spune doctorul Gabriel Gogescu, chirurg oncolog.

Mastectomia subcutanata bilaterala, operatie suferita si de Angelina Jolie, implica o incizie la nivelul sanului. Se indeparteaza doar glanda mamara, fara piele, sfarcuri si muschiul toracic.

Iar doctorii fac imediat si operatia de reconstructie, cu ajutorul unui implant mamar. Spre deosebire de tehnica folosita la operatia Angelinei Jolie, in acest caz, chirurgii au folosit pentru sustinerea implantului de silicon o bucata de fascie musculara, adica o portiune de tesut prelevat de pe muschiul coapsei chiar de la pacienta si nu o grefa sintetica.

"Fasia respectiva are avantajul ca e un tesut propriu care se integreaza, in afara de faptul ca sustine ca un hamac, sustine sanul, evitand extruzia", spune doctorul Nicolae Antohi.

"Are o rezistenta importanta conform experimentelor pe care le-am facut la cadavru. Am observat o rezistenta importanta, tine pana la 20 de kg structura rigida, care se vascularizeza imediat.", spune Radu Ionescu, medic primar.

Pentru Sonia urmeaza 45 de zile cu restrictii, dar si evaluari periodice pentru ca medicii vor urmari cum s-a integrat grefa. Tanara este una dintre zecile de romance care au cerut asemenea operatii.

In urma cu 6 luni, Angelina Jolie a marturisit lumii intregi ca si-a extirpat ambii sani, ca sa nu se imbolnaveasca de cancer, reducindu-si cu 95 la suta riscul de a face boala.

VIDEO PROTVPLUS.RO