Nivel de radiații UV periculos în Capitală. Unii ochelari pot face mai mult rău decât bine


Ultimul update: Vineri 14 Iunie 2019 20:45
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2019 19:29
Categorie: Stiri Sanatate

A venit vara, aşadar nu uitați de ultraviolete, oriunde v-ați afla. Pentru a doua zi la rând, radiațiile ultraviolete au atins un nivel periculos, iar medicii vă recomandă să nu vă expuneți la soare la orele prânzului.

Oftalmologii atrag și ei atenția că nu toți ochelarii de soare au și protecție împotriva ultravioletelor, care ne pot afecta în timp vederea. Organizația Mondială a Sănătății confirmă că aproape un sfert din cazurile de cataractă au legătură directă cu expunerea la aceste radiații periculoase.

Toate oraşele din centrul României şi o parte din cele situate în Nord şi Sud au fost vineri sub risc foarte crescut de radiaţii ultraviolete. Administraţia Naţională de Meteorologie a observat, de exemplu, în Bucureşti un nivel 9 de radiaţii UV.

Potrivit unui ghid al Ministerului sănătăţii, când ultravioletele ating acest nivel ar trebui să evităm expunerea la soare, mai ales între orele 10 şi 16, şi să folosim neapărat creme cu protecţie solară, pălării şi ochelari.

Razele soarelui ne afectează şi prin reflexia în suprafeţe lucioase sau deschise la culoare. De exemplu, într-o zonă acoperită cu piatră cubică neagră, putem privi, însă unde avem ciment de culoare albă, e ca şi cum ne-am uita într-o oglindă. Medicii oftalmologi spun că la o expunere îndelungată putem dezvolta afecţiuni oculare, precum foto-conjunctivită sau fotocheratită.

Diana Alecsandrescu, medic primar oftalmolog: ”O afecţiune caracterizată prin dureri intense, fotofobie, lăcrimare, chiar scăderea brutală, dar temporară a vederii. Cedează sub tratament."

Mihaela Simion, medic oftalmolog: "Expunerea excesivă la UVA poate să dea cataractă. Mai ales la tinerele care merg des la solar sau la pacienţii care se expun mult la soare şi au şi alte afecţiuni."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii pune pe seama radiaţiilor UV peste 20% din cazurile de cataractă depistate de medici la pacienţi.

Tânăr: ”Am probat mai mulți ochelari și care au arătat cel mai bine i-am luat.

Oftalmologii spun că riscurile la care se expune acest tânăr sunt mai mari decât dacă nu ar fi purtat ochelari deloc. Întrucât pupila se deschide sub lentila închisă şi, dacă aceasta nu are tratament UV, absoarbe mai multă radiaţie.

Persoanele cu probleme de vedere sau cele care lucrează în locuri cu reflexii puternice sunt mai expuse. Trebuie să ştiţi că există soluţii inclusiv pentru cei care nu suportă ochelarii fumurii sau cu efect heliomat. De exemplu, sunt lentile care au filtru special şi opresc razele ultraviolete fără să se închidă la culoare.

O soluţie sunt şi ochelarii cu filtru de polarizare. Însă reţineţi că nu sunt recomandaţi în timpul condusului, pentru că nu veţi vedea bine ecranele din bordul maşinii sau semafoarele cu leduri. Mai mult, nu uitaţi ochelarii de soare pe bordul maşinii. Din cauza căldurii, tratamentele aplicate pe lentile se vor deteriora.

VIDEO PROTVPLUS.RO