Ne vom putea vaccina împotriva COVID-19 şi din maşină. Ce va cuprinde etapa a treia de vaccinare
Puteţi să vă vaccinaţi împotriva COVID-19 şi din maşină. Se va întâmpla în oraşele mari, în etapa a treia cea care cuprinde populaţia generală.
Între timp apar divergenţe privind sursa banilor cu care vor fi plătiţi medicii şi asistenţii din noile centre.
Densitatea mare de populaţie a oraşelor mari cere centre de vaccinare cu timp scurt de aşteptare, dar şi flux ridicat şi sigur. Centrele de vaccinare de tip drive through îşi propun să primească persoana înscrisă într-un circuit uşor de parcurs, cu trei opriri în puncte fixe.
Accesul se face numai cu maşina personală. Doritorului i se ia temperatura la barieră şi va parca întâi la cortul de recepţie, unde datele vor fi introduse în sistemul centralizat de pe tabletă. Apoi opreşte la cortul de triaj. Va completa chestionarul medical. Dacă totul e bine, următorul popas va fi la unitatea mobilă. Va fi vaccinat, informaţia e urcată în registrul naţional, apoi omul e îndrumat spre un loc rezervat în parcare. Rămâne supravegheat de un medic un sfert de oră, pentru a exclude scenariul unor reacţii severe de după imunizare. Traseul e reluat, în siguranţă, pentru următorul individ.
Dacă organizarea acestui tip de centru, necesar pentru etapa a treia, mai poate aştepta, amenajarea celor locale fixe este deja urgenţă. În Jilava, doctorii cer autorizarea unui fost dispensar.
Problema este: cine plăteşte? Ministrul Sănătăţii a asigurat că vor fi fonduri europene pentru tot ce ţine de etapele 2 şi 3, inclusiv plata lucrătorilor din centre: 100 de lei pe oră pentru medici, 50 pentru asistenţi. Sume brute.
Vlad Voiculescu: ”Ce nu se poate lua din fonduri europene, sigur, vom apela la bugetul de stat. Sumele finale vor fi în ordonanţa de urgenţă, care aproape sigur va fi în următoarea şedinţă de guvern”.
Doar că proiectul ordonanţei arată că finanţarea centrală este valabilă doar pentru centrele din unităţi sanitare. Pentru restul, autorităţile locale ar trebui să dea banii pentru organizare, dotare şi plata salariilor. Cei din Asociaţia Oraşelor şi cea a Comunelor, care au primit documentul spre consultări, spun că bugetul nu le permite asta. Între timp, şi protocoalele de vaccinare au o dinamică uluitoare.
Ministerul Sănătăţii din România transmite că vaccinarea împotriva Covid nu e în prezent interzisă gravidelor! Evident, rămâne un gest voluntar şi se va ţine cont de opinia medicului, de existenţa factorilor de risc, de ocupaţia gravidei şi de existenţa unei prime infecţii cu coronavirus a femeii inarcinate.
Urmăm, de fapt, o decizie luată pe 2 ianuarie de Centrul American pentru Controlul Bolilor Transmisibile, care a comunicat că studiile pe animale nu au arătat riscuri de malformaţii de făt, iar imunizarea poate fi extinsă la gravide. Acum câteva zile, şi autoritatea britanică a dat undă verde. În privinţa femeilor care alăptează, au fost deja vaccinate câteva zeci şi în România, inclusiv asistente medicale cu bebeluşi sugari. Fără efecte adverse semnalate.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, vaccinare, programare, sistem, etapa a treia de vaccinare,
Dată publicare:
10-01-2021 17:16