Motivul pentru care doar 42 de romani au ales sa-si deconteze tratamente din strainatate. Cati bani le da inapoi Directiva 24
Romanii nu s-au grabit sa mearga la spitalele europene pentru servicii medicale, acordate in baza directivei care le permite acest lucru.
Intr-un an, doar 42 de bolnavi au cerut rambursarea cheltuilelilor pentru operatii si investigatii, in Austria, Ungaria sau Germania.
Motivul? Decontarile se fac la tarifele din tara, prea mici fata de cele platite in strainatate, iar oamenii primesc foarte putini bani inapoi.
La ghiseele caselor de asigurari de sanatate din 14 judete, doar 42 de romani si-au depus dosarele pentru rambursarea cheltuielilor, facute in spitalele Uniunii Europene.
Directiva 24 le da pacientilor dreptul la asistenta medicala transfrontaliera, iar Casa Nationala de Asigurari este obligata sa suporte o parte din cheltuieli, in limita preturilor din tara.
De exemplu, la Spitalul din Szeged, un pacient din Timisoara a platit pentru o operatie de hernie de disc 4300 de lei, dar casa ii va da inapoi doar 3600 de lei. Iar unui asigurat din Arad care a dat in Germania contravaloarea a 1000 de lei pentru un RMN de coloana vertebrala, i se vor returna doar 300 de lei.
Invers, doar un singur pacient din Ungaria s-a interesat de un tratament oncologic.
Exista si o serie de restrictii impuse celor care vor sa se trateze, in strainatate. Pentru nastere, operatii complexe pe inima sau montarea unor dispozitive medicale va trebui sa cereti aprobare de la Casa Nationala de asigurari de sanatate.
Prevederile directivei europene nu includ transplantul de organe, operatiile de infrumusetare si baile termale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, strainatate, sanatate, servicii medicale,
Dată publicare:
12-09-2014 18:30