Romanii, prea ocupati pentru a avea grija de propria sanatate. Nici macar 1% nu au beneficiat de riscograma GRATUITA
Dezinteres pentru sanatate! Mai putin de unu la suta dintre asigurati au beneficiat pana acum de riscograma gratuita oferita de stat, care presupune consultatii si, eventual, analize sau investigatii.
Desi au trecut peste doua luni de la intrarea in vigoare a noului pachet de sanatate, care pune accent pe preventie, doar 2.300 de romani au fost la doctorii de familie ca sa se caute de boli. Legea da dreptul fiecarui asigurat, in functie de varsta, sa-si verifice gratuit sanatatea o data pe an sau o data la trei ani.
Daca tot a venit la control cu fetita, o doamna din Bucuresti a fost programata la consultatia de preventie. Acea riscograma gratuita la care au dreptul toti asiguratii. Doctorii spun ca ii conving greu pe oamenii ocupati sa vina la consult daca NU ii doare nimic.
Alegeri 2024
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
Silvia Burnei, medic de familie: "Sunam dupa pacienti, scriem pe retele de socializare. De cei tineri dam mai greu. Mai mult vin pacientii cronici, ei sunt mai receptivi."
Sunt insa si pacienti care ar da pe la doctori, dar nu-i baga nimeni in seama.
Noul pachet de baza nu precizeaza clar cine trebuie sa ia initiativa. Logic ar fi insa ca medicii de familie sa-si ia la rand pacientii de pe lista si sa-i programeze la riscograma in functie de varsta.
Consultatia preventiva consta intr-o examinare clinica, dar si intr-un set de intrebari standard formulate de doctor. Raspunsurile il vor ajuta pe specialisti sa-si dea seama daca pacientii verificati au vreo suferinta.
Acolo unde sunt semne de boala, pacientul primeste bilet de trimitere pentru analize gratuite. Minimum 3 , maximum 9, care sa arate daca are vreo anemie, un inceput de diabet sau o suferinta hepatica.
Consultatia de preventie se programeaza de obicei in luna de nastere a fiecarui asigurat. Statul deconteaza 2 consultatii pe an, un set de analize si investigatii, doar in baza biletului de trimitere de la medicul de famlie si medicul specialist.
Altfel, investigatia la cerere, fara indicatie medicala, costa. Revenind la programul de preventie gratuit, acesta a inceput timid: in 2 luni si jumatate au fost efectuate doar 2.330 de consultatii in toata tara.