Ministerul Sanatatii lanseaza un program national privind infectiile nosocomiale. Conditiile mizere descoperite in spitale
Raportarea infectiilor, renovarea spitalelor si instruirea medicilor, toate fac parte dintr-un program national privind infectiile nosocomiale.
Lansat marti de Ministerul Sanatatii, planul isi propune sa-i convinga pe managerii spitalelor sa nu mai ascunda infectiile si sa le raporteze. Oficialii se asteapta ca, in perioada urmatoare, numarul cazurilor de infectii intraspitalicesti sa creasca substantial, in conditiile in care in prezent Romania apare sub media europeana, din simplul motiv ca noi ne prefacem ca nu exista.
Aceste fotografii par sa ilustreze un salon dintr-un spital uitat de lume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Patriciu Achimas Cadariu, Ministrul Sanatatii: 'Sunt imagini dintr-un spital important. Am putut vorbi cu managerul si sunt convins ca s-au luat toate masurile''
Fotografiile sunt facute chiar la Spitalul de Urgenta Floreasca, sustine Ministerul Sanatatii. Mizeria din saloane sporeste gradul de infectie.
Tot Ministrul Sanatatii sustine ca si Spitalul Judentean din Ploiesti e pe lista unitatilor sanitare care au nevoie de curatenie si sterilizare, pentru eliminarea infectiilor nosocomiale.
Bombe de microbi sunt in intreaga tara. In urma cu un an, va prezentam imagini de la Spitalul Judetean din Satu Mare, care in acte nu raporta la acea vreme niciun caz de infectie. In realitate insa peretii plini de mucegai stateau sa cada peste bolnavi.
In baia spitalului din Satu Mare, peretii sunt scorojiti si plini de mucegai. Nu exista sapun, dar nici hartie igienica. Lipsesc si produsele de igienizare si dezinfectare.
Probleme cu infectiile nosocomiale au fost si la Spitalul Clinic de Urgenta din Galati. Iar medicii s-au vazut de multe ori depasiti de situatie.
Mariana Skowronski, director ingrijiri, Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Avem nevoie mai mult de echipament de protectie, de halate de unica folosinta, de botosi. In sectiile chirurgicale sa practica darea de aceste echipamente de protectie la vizitatori. In sectiile medicale mai putin."
Nu in ultimul rand e nevoie si de reguli stricte privind vizitele in spitale. Rudele celor bolnavi trebuie sa inteleaga ca nu pot intra in saloane cu hainele si incaltarile de zi cu zi pentru ca aduc microbi de afara.
Patriciu Achimas Cadariu, Ministrul Sanatatii: "Pot sa apara in spital prin pacientii nostri, prin vizitatorii lor, consecutiv unei curatenii deficitare, datorita unei dezinfectii necorespunsatoare, in blocurile alimenatre, din cauta antibioticelor.''
Trebuie rezolvata si problema de mentalitate. Managerii spitalelor vor fi trasi la raspundere daca ascund infectiile nosocomiale si nu daca se confrunta cu ele.
Alexandru Rafila: ''Asteptati-va sa creasca substantial numarul informatiilor nosocomiale.''
Planul de masuri a fost conceput pentru urmatoarele 30 de luni. Pentru inceput, au fost alocate 30 de milioane de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, spital, romania, infectari, infecții nosocomiale,
Dată publicare:
26-04-2016 18:32