Metoda revolutionara care intra in studii clinice dupa ce 5 ani a stat la sertar. Bolnavii ar putea scapa de dializa clasica
La 5 ani dupa ce a stat in sertar, o inventie medicala romaneasca, premiata la Geneva, intra in studii clinice. Este o metoda revolutionara care ar putea inlocui dializa clasica prin folosirea peritoneului pe post de rinichi.
Odata pusa in aplicare, bolnavii ar putea scapa de aparatele de dializa. Pentru inceput se vor face teste experimentale pe porci, iar peste doi ani ar putea beneficia si bolnavii.
Metoda premiata foloseste peritoneul ca membrana de dializa si face practic ca aparatele sa devina inutile.
La pacientii cu insuficienta renala cronica medicii ar urma sa implanteze doua dispozitive, unul pe vena porta si unul, ca o valva, pe vezica urinara. O data vena porta strangulata se creeaza o hipertensiune in vasele capilare ale intestinului, fortandu-le sa elimine toxinele din organism care sunt filtrate apoi prin peritoneu si eliminate prin vezica urinara.
Astfel, bolnavul scapa de conectarea la aparatul de dializa, dica la rinichiul artificial care asigura in prezent eliminarea toxinelor din sange.
Inventia, premiata in 2010 cu aur la Geneva, va intra abia acum in studii experimentale. Pentru inceput se vor face teste clinice pe animale.
Profesor doctor Alexandru Ciocalteu, inventatorul metodei: "O sa incepem cu etapa experimentala in care vom avea colegi de la Facultatea de Medicina Veterinara si etapa asta va dura probabil 3 - 6 luni".
Inventia ar putea da peste cap o afacere care numai in Romania insumeaza peste 200 de milioane de euro. La noi , 11.300 de bolnavi cu insuficienta renala fac dializa.
Deja sute de bolnavi s-au oferit voluntari pentru testarea noii metode.
La nivel mondial se platesc pentru dializa 500 de miliarde euro. Noua metoda ar inseamna o cheltuiala de 10 ori mai mica.