Astmul, boala de care sufera 230 de milioane de oameni. Primele simptome care ar trebui sa va trimita la medic
Ce este cel mai greu de acceptat, odata ce sunteti diagnosticati cu astm? Tratamentul dureaza toata viata, avertizeaza medicii.
Amagitor este ca, sub efectul medicatiei, va veti simti bine. Un moment in care foarte multi pacienti abandoneaza terapia.
Tusea spastica, pe care nu o asociati cu raceala si nici cu fumul de tigara, reprezinta un bun motiv sa mergeti la medic. Daca tusiti dupa ce vorbiti mult e bine, de asemenea, sa va vada un specialist. Tot un obicei aparent banal e motiv de consultatie: va dregeti vocea frecvent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este perioada propice pentru aceste manifestari in cazul persoanelor care au astm bronsic alergic, dar nu au fost inca diagnosticate. Toate aceste simptome pot sau nu sa fie urmate de o exacerbare, adica de o criza asmatica. Boala insa evolueaza si, fara diagnostic, nu beneficati de medicatie.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Medicamentele fac ca aceasta mucoasa sa se stabilizeze, adica sa nu mai reactioneze usor, in clipa in care nu iei aceasta susbtanta mucoasa revine la starea ei naturala de sensibilitate si, cu prima ocazie, reactioneaza si atunci te sufoci."
Odata cu diagnosticul primiti si tratament. Pentru restul vietii. Iar acum incepe si lupta medicilor cu pacientii care sufera de o boala cronica.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Isi pun o intrebare fundemantala, isi pun intrebarea fireasca de ce trebuie sa iau eu un medicament daca nu mai mai supara nimic?"
Astmul inseamna o inflamatie cronica la nivelul cailor respiratorii. Mucoasa care le tapeteaza sufera, iar receptorii pentru tuse sunt iritati. Tratamentul, care se inhaleaza, ajuta mucoasa sa se repare.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Acest proces de vindecare a mucoasei e lent, dureaza pana la 6 luni."
Daca inflamatia nu este controlata, fenomenele care afecteaza calitatea vietii se tin lant. Pe suprafata cailor respiratorii, care incearca permanent sa se vindece, apar cicatrici. Acestea vor induce infectii respiratorii repetate.
De asemenea, fiecare criza asmatica pe care o lasati sa se manifeste va reduce o parte din capacitatea respiratorie. Pe de alta parte, oamenii care nu respira foarte bine se obisnuiesc cu aceasta conditie.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Ca medici, suntem surprinsi de oameni care nu au respirat foarte bine. Masuram parametri repispiratori si constatam cu stupoare valori reduse; cateodata ne intrebam cum reusesc sa mai urce cateva scari."
Respiratia sub capacitea de care aveti nevoie influenteaza negativ fiecare celula din organism.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, respiratie, astm, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
21-05-2015 07:53