Medicii romani atrag atentia: cancerul de prostata "ataca" barbati din ce in ce mai tineri
Un barbat din doi sufera de afectiuni ale prostatei, ne anunta medicii, ingrijorati ca varsta la care este depistat cancerul de prostata a scazut in Romania pana la 35 de ani.
Iata de ce specialistii si-au propus sa atraga atentia asupra acestei boli perfide printr-un mod special.
In centrul Bucurestiului a fost amplasata o macheta care imita o prostata gigant, de 600 de kg. Are 6 metri lungime si peste 2 inaltime si a fost montata de Asociatia Romana de Urologie ca sa le atraga atentia barbatilor asupra unor probleme pe care unii nici nu stiu ca le au.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vorbim despre adenomul de prostata si, mai grav, de cancerul de prostata, care pare sa se extinda tot mai mult si la varste din ce in ce mai tinere. Maladie care insa poate fi prevenita si depistata la timp daca barbatii de peste 40 de ani si-ar introduce in setul obligatoriu de analize si testul PSA, un test de sange specific depistarii problemelor prostatei.
Demersul medicilor e cu atat mai justificat, cu cat multi barbati habar nu au ce-i aia adenomul de prostata.
Ignoranta insa poate costa mai tarziu. Specialistii urologi apreciaza ca aproape patru milioane de romani au probleme cu prostata, iar multi ajung tarziu la doctor cand deja cancerul este instalat.
De aceea, durerile lombare si nevoia permanenta de a merge la toaleta sunt doua semnele care ar trebuie sa alerteze orice barbat. Cu atat mai mult cu cat statisticile sunt alarmante.
Pentru inceput, domnii ar trebui sa-si faca anual o analiza de sange care ar putea fi salvatoare. Costa 50 de lei si nu este acoperita de Casa Nationala de Sanatate.
O viata echilibrata si un control medical facut in fiecare an tin boala departe, spun medicii. Totusi, cei care au rude de gradul 1 ce au suferit de cancer la prostata sunt de 10 ori mai expusi.
Odata depistata boala, exista doua variante: tratament medicamentos pentru cazuri mai putin grave si chirurgical pentru cele in care apar complicatii.