Decizii radicale de teama cancerului. Romanii isi extirpa organe sanatoase ca sa evite imbolnavirea
Oncologii romani vorbesc despre o tendinta ingrijoratoare. Persoane tinere si perfect sanatoase decid sa faca operatii radicale, doar pentru ca au in familie pe cineva cu teribila boala si se tem sa nu o mosteneasca.
Multe dintre aceste persoane iau aceasta decizie dupa ce testele genetice au aratat ca sunt in zona de risc. Esentiala este, in acest caz, consilierea genetica, in cabinete speciale, cu medici si psihologi.
Dupa ce a trecut prin trei experiente traumatizante, Alexandra a decis, la 28 de ani, sa-si faca un test genetic pentru cancer mamar si ovarian.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Probele au ajuns la o clinica din Ungaria, iar verdictul a fost, din pacate, pozitiv.
"Am mostenit gena care duce la cancer ovarian si mamar si sansele sunt de 60 - 80% sa fac boala." spune ea.
Alexandra a vazut suferintele prin care au trecut mama ei, bunica si o matusa. S-a sfatuit cu medicii si, cu toate ca abia s-a casatorit si inca nu are copii, vrea sa faca o operatie radicala: mastectomie la ambii sani, adica extirparea lor si reconstructia artificiala.
Intr-un cabinet de consiliere genetica ti se studiaza mai intai arborele genealogic, apoi istoricul medical al familiei. In functie de rezultatul testului genetic, alaturi de un psiholog si un medic ti se spune ce schimbari poti face in stilul de viata, incepand cu alimentatia si terminand chiar cu schimbarea locului de munca, daca este foarte stresant. Totul pentru a evita o interventie chirurgicala, extrema si ireversibila.
In fata exploziei de cancere la san, in Statele Unite a fost un adevarat val de paciente care au cerut astfel de operatii. Medicii spun insa ca a fi purtatorul unei gene de cancer nu este o condamnare, ci doar un semnal de alarma.
O fata, de exemplu, a carei mama a facut cancer la san, trebuie sa-si faca o mamografie cel tarziu la 35 de ani. Testele genetice costa pana la 3.000 de euro si se fac numai in strainatate. Probele de cancer mamar si ovarian sunt trimise in Ungaria, Franta, Belgia sau Germania, iar rezultatele vin in cel mult doua luni.