Medicii refuză posturile din UPU, deși salariile au crescut. De ce aleg tinerii calea străinătății


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 18:13
Categorie: Stiri Sanatate

Aproape 20% din posturile medicilor de urgență nu sunt ocupate. Chiar dacă salariile au crescut simțitor în ultimul an, condițiile de lucru din multe spitale de stat nu s-au schimbat.

Așa că doctorii pleacă în străinătate. Iar cei rămași trebuie să facă mai multe ture și gărzi și din cauza epuizării, devin uneori, pacienți la urgență.

Numai joi dimineaţă, la UPU Argeş au fost înregistraţi aproape 120 de pacienţi. Sunt doar 15 medici angajaţi, care spun că ar mai avea nevoie de 5 colegi.

Dacă în urmă cu 3 ani aveam vreo 35.000 de pacienţi pe 12 luni, acum am ajuns la 65.000 de pacienţi. Am avut zile în care au fost şi 220 de persoane pe 12 ore. Nu mai eşti om", spune Alina Mărtău, medic UPU Argeș.

Medic de 22 de ani la Spitalul Judeţean din Piteşti, doctoriţa Alina Mărtău ne spune că mulţi pacienţi vin la urgenţă pentru dureri vechi sau probleme minore, care ar putea fi tratate la medicul de familie.

De mai bine de 13 ani, medicul primar Raluca Tat de la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj duce acest stil de viaţă.

"E foarte greu la pacienţii resuscitabili, uneori ai grijă de 10 pacienţi în 12 ore. Te ocupi de ei extrem de mult şi fiecare minut este lupta contracronometru pentru viaţa lor", explică Raluca Tat, medic primar UPU Cluj.

Pe foaie sunt 36 de posturi şi doar 25 ocupate.

"Un medic se ocupă de aproximativ 25-30 de pacienţi pe tură. Nu sunt foarte mulţi doritori tineri, pentru că fug de responsibilitate", este de părere Adela Golea, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj.

Iar în Bistriţa, la începutul anului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost scoase la concurs 5 posturi de medici de urgenţă, dar nu a venit nimeni.

"Am încercat să dăm spor maxim colegilor care lucrează în urgență de 85% tocmai pentru a-i motiva şi a încerca să atragem personal medical", explică Gabriela Deak, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

La UPU-SMURD Bistriţa sunt acum 14 doctori. Pe lângă norma obligatorie de 7 ore pe zi, aceştia trebuie să asigure şi 18 ore de gardă, pe lună. În realitate, însă, ajung să lucreze şi 35 de ore.

"Mai avem colegi rezidenţi care ne ajută şi vin de la Cluj, ne mai ajută pentru gărzile de Terapie Intensivă", spune Mihaela Kuron, pedic UPU Bistrița.

Medicii recunosc că salariile au crescut în ultimul an, dar tot ei spun că banii nu sunt totul. Nu de puţine ori, chiar ei au ajuns sub perfuzii, din cauza epuizării.

Condiţiile de lucru din spitalele publice lasă și ele de dorit, astfel ca mii de medici aleg calea străinătăţii.

Din '98 şi până în 2007, 12000 de doctori români au cerut recunoaşterea dreptului de practică şi au fost înregistraţi în baza de date a Uniunii Europene. Cei mai mulţi au plecat în Germania, Marea Britanie, Belgia, Suedia şi Cehia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO