Epidemiolog: Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului ar fi blocată

Ultima actualizare: 10-11-2020 21:41
Emilian Popovici
Agerpres

România este în carantină parțială, începând de luni, după ce numărul infectărilor zilnice a depășit pragul de 10.000. Epidemiologul Emilian Popovici atrage atenția că rezultatele se vor vedea abia peste două săptămâni și ne îndeamnă să purtăm masca.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat la RFI că dacă 90% din oameni ar purta masca de protecție, transmiterea coronavirusului ar fi blocată, iar numărul infectărilor ar scădea.

Mă întorc la respectarea măsurilor de către populație, pentru că au fost voci care au afirmat că marea majoritate a populației poartă mască și lucrurile ar fi aproape în regulă în privința asta. Eu spun că nu este așa. Dacă 90% din oameni ar purta mască, am bloca transmiterea. Da? Deci dacă 90, nu100%, dacă 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile care impun acest lucru, am reduce transmiterea cu 90%, virusul ar fi blocat. Știm foarte bine că dacă două persoane stau față în față și respectă distanțarea și poartă mască, riscul de transmitere se reduce la 1,5%. Și atunci dacă lucrurile s-ar întâmpla așa, ar trebui să apară și consecința pozitivă, adică ar trebui să nu ne confruntăm cu aceste cifre”, a declarat Emilian Popovici.

Epidemiologul a mai precizat că, până la apariţia unui vaccin şi imunizarea unui segment important din populaţie, relaxarea restricţiilor va însemna o creştere a numărului de cazuri, iar înăsprirea va duce la scădere.

Începând de luni, 9 noiembrie, au intrat în vigoare noi restricții la nivel național.  Astfel, între orele 23 și 5 dimineața puteţi să vă părăsiţi locuințele doar în interes profesional, pentru urgențele medicale, sau pentru îngrijirea copiilor și a bătrânilor.

Masca a devenit obligatorie peste tot în ţară, indiferent de numărul de cazuri noi înregistrate în zonă. Scutiţi sunt doar copiii care n-au împlinit 5 ani.

De asemenea, toți elevii fac începând de luni doar cursuri online. Şcolile, chiar şi cele din localităţile care funcţionează în scenariul verde, sunt închise. Rămân în schimb deschise creşele şi after-school-urile.

Magazinele se vor închide la ora 21:00. După această oră pot funcţiona doar farmaciile şi benzinăriile. Sunt însă permise livrările la domiciliu, fără restricţii.

Pieţele, târgurile, bâlciurile în spaţii închise nu sunt permise. Rămân deschise doar cele în aer liber, cu respectarea normelor sanitare.

Strict interzise sunt petrecerile, aniversările şi reuniunile de orice fel, indiferent dacă sunt în aer liber sau în spaţii închise.

Munca de la distanţă, telemunca, atât la privat, cât şi în sectorul public, devine obligatorie, acolo unde activitatea permite asta. Iar angajatorii cu peste 50 de salariaţi trebuie să decaleze programul de lucru, astfel încât oamenii să vină pe rând la muncă şi să nu aglomereze mijloacele de transport în comun.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO