Medicii de la noi invata pentru prima data cum sa ii vorbeasca unui bolnav de cancer. "Trebuie sa incepi cu aceste intrebari"
In premiera pentru Romania medicii oncologi sunt invatati cum sa le vorbeasca pacientilor bolnavi de cancer. Cursul este organizat de asociatia ''Daruieste Viata''.
La acest curs participantii inteleg cat de importante sunt comunicarea si empatia atunci cand trateaza cele mai grave dintre afectiuni.
Ruben Bild, specialist in ingrijirea paliativa, ii ajuta pe cursanti sa deprinda diverse tehnici de comunicare. Primele intrebari si cele mai importante sunt: ce simti si ce vezi?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. Ruben Bild, specialist in ingrijirea paliativa: "Cand vorbesti cu un pacient trebuie sa incepi cu aceste doua intrebari. Cand intri intr-o camera trebuie sa te intrebi ce vad si sa fii atent. Sa fii atent la toate detaliile, inclusiv daca a facut un dus."
Intr-unul dintre exercitii, un tanar cu o marioneta sta pe un scaun, iar medicii sunt invitati sa spuna ce vad.
Cursantii raspund pe rand: ''Un barbat cu o pasare. Un copil de 8-10 ani. Un tanar stand pe un scaun cu o marioneta, intrebandu-se ce se intampla."
Apoi toti cei de fata trebuie sa spuna ce simt, intr-un exercitiu in care profesorul ii invata ca sentimentele nu au o explicatie logica.
Ruben Bild: "Cu totii, doctori, asistente, lucratori sociali, suntem fiinte umane. Avem in general aceleasi probleme. Ce difera de la o tara la alta sunt conditiile. Cateodata, in alte tarii conditiile din spitale sunt mai bune, mai confortabile."
Sunt metode prin care cadrele medicale pot in final sa isi gestioneze emotiile atunci cand interactioneaza cu o persoana pe moarte sau foarte bolnava.
Adriana Apostol, medic oncopediatrie: "Nu trebuie sa le spunem tot, sa le dam toata informatia intr-o zi sau in jumatate de ora cat stam cu pacientul, ci incet, incet pacientii si copiii trebuie sa inteleaga."
Andrei Popescu, medic: "Intotdeauna este dificil sa dai o veste la limita, indiferent ca este vorba de un om mai in varsta sau unul mai tanar si oricine este pus sa faca asta va avea multe ganduri, poate ar fi fost mai bine..."
Acesta este al treilea workshop organizat de Asociatia ''Daruieste Viata'' pe tema comunicarii dintre medicii oncologi si pacientii lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, cancer, pacienti, Psihologie, sanatate, workshop, daruieste viata, comunicare, oncologie,
Dată publicare:
28-01-2017 18:38