Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 18:57
Categorie: Sanatate

Informaţia falsă, transmisă din necunoaştere, rea-voinţă sau în goana după profit, poate ucide. Este semnalul mai multor medici, sătui să trateze ori chiar să piardă pacienţi care urmează orice sfat găsit pe internet.

După mulţi ani în care spaţiul virtual a fost invadat de vraci şi amatori care îşi dau cu părerea despre orice boală, fără să aibă studii de specialitate, doctorii au început să traducă informaţia pe înţelesul pacienţilor. Şi-au făcut pagini publice, site-uri şi bloguri în care scriu despre ce au studiat şi ce află nou.

Pseudomedicina şi ştirile false circulă necontrolat pe net. Zeci de site-uri, bloguri şi pagini obscure pun în pericol viaţa bolnavilor, spun doctorii.

Doctor Sandra Alexiu, medicina familiei: ”Sfătuiesc pacienţii să renunţe la tratamentele alopate, astfel încât ajung să rateze cure de chimioterapie, la pacienţii cu cancer, sau întârzie un moment operator. Ajung la septicemie şi pot muri.

Sunt riscuri imense, chiar dacă cereţi o părere. O mămică a postat poza copilului, care avea scarlatină. Aceasta a fost copiată şi folosită pe un site antivaccinare, cu pretextul "reacţie la 30 de minute după vaccin". Mama a fost uluită. Târziu, dar medicii iau atitudine. Uimită că mulţi părinţi îşi tratează copiii din ce citesc pe net, doctoriţa Irina Costache un site pentru mame.

Cum putem preveni apariția unui atac de panică

Doctor Irina Costache, medic pediatru: ”E foarte util să le pun la dispoziţie materiale online mult mai documentate decât cele pe care le citeau la acel moment.

Şi cardiologul Vasi Rădulescu spune că orice sfat primit pe net depărtează bolnavul de vindecare.

Doctor Vasile Rădulescu, cardiolog: ”Dacă medicul simte că pacientul tinde spre o consultaţie online, şi are toate motivele pentru că îi e frică de spital, punem stop şi îi spunem omului: ai nevoie de un consult. Informaţia medicală e una, consultul reprezintă cu totul altceva!

Avem nevoie de doctori conectaţi la ce se confirmă nou în medicină şi care să spună apăsat, către pacienţi şi colegi, "evaluarea sau acest tratament nu se mai fac că atunci când am studiat eu." Acesta este profesor doctor Mihai Craiu, de la Spitalul Alfred Rusescu din Bucureşti. Spitalul Virtual pentru Copii, pagină creată de el, are peste 35 de mii de aprecieri şi alte 37 de mii de persoane urmăresc postările. Pagina poate fi accesată aici.

Între timp, epidemia de pojar, care a ucis 34 de români, a făcut 10 medici să demonteze online miturile legate de imunizare.

Ovidiu Covaciu, fondator Coaliția România Sănătoasă: ”Este cel mai mare grup pro-vaccinare de pe tot Facebook-ul, peste 50 de mii de membri.

Acest grup a primit recent de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii o scrisoare de recunoaştere. Pagina poate fi accesată aici.

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

VIDEO PROTVPLUS.RO

cabinet stomatologic

România, pe ultimul loc în Europa la igiena dentară. Obiceiul greșit format la adolescenți

Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă

Organele unui român mort în Oradea vor salva alte 4 persoane

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

sorina pintea

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin