Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide


Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Duminica 10 Septembrie 2017 18:57
Categorie: Stiri Sanatate

Informaţia falsă, transmisă din necunoaştere, rea-voinţă sau în goana după profit, poate ucide. Este semnalul mai multor medici, sătui să trateze ori chiar să piardă pacienţi care urmează orice sfat găsit pe internet.

După mulţi ani în care spaţiul virtual a fost invadat de vraci şi amatori care îşi dau cu părerea despre orice boală, fără să aibă studii de specialitate, doctorii au început să traducă informaţia pe înţelesul pacienţilor. Şi-au făcut pagini publice, site-uri şi bloguri în care scriu despre ce au studiat şi ce află nou.

Pseudomedicina şi ştirile false circulă necontrolat pe net. Zeci de site-uri, bloguri şi pagini obscure pun în pericol viaţa bolnavilor, spun doctorii.

Doctor Sandra Alexiu, medicina familiei: ”Sfătuiesc pacienţii să renunţe la tratamentele alopate, astfel încât ajung să rateze cure de chimioterapie, la pacienţii cu cancer, sau întârzie un moment operator. Ajung la septicemie şi pot muri.

Sunt riscuri imense, chiar dacă cereţi o părere. O mămică a postat poza copilului, care avea scarlatină. Aceasta a fost copiată şi folosită pe un site antivaccinare, cu pretextul "reacţie la 30 de minute după vaccin". Mama a fost uluită. Târziu, dar medicii iau atitudine. Uimită că mulţi părinţi îşi tratează copiii din ce citesc pe net, doctoriţa Irina Costache un site pentru mame.

Doctor Irina Costache, medic pediatru: ”E foarte util să le pun la dispoziţie materiale online mult mai documentate decât cele pe care le citeau la acel moment.

Şi cardiologul Vasi Rădulescu spune că orice sfat primit pe net depărtează bolnavul de vindecare.

Doctor Vasile Rădulescu, cardiolog: ”Dacă medicul simte că pacientul tinde spre o consultaţie online, şi are toate motivele pentru că îi e frică de spital, punem stop şi îi spunem omului: ai nevoie de un consult. Informaţia medicală e una, consultul reprezintă cu totul altceva!

Avem nevoie de doctori conectaţi la ce se confirmă nou în medicină şi care să spună apăsat, către pacienţi şi colegi, "evaluarea sau acest tratament nu se mai fac că atunci când am studiat eu." Acesta este profesor doctor Mihai Craiu, de la Spitalul Alfred Rusescu din Bucureşti. Spitalul Virtual pentru Copii, pagină creată de el, are peste 35 de mii de aprecieri şi alte 37 de mii de persoane urmăresc postările. Pagina poate fi accesată aici.

Între timp, epidemia de pojar, care a ucis 34 de români, a făcut 10 medici să demonteze online miturile legate de imunizare.

Ovidiu Covaciu, fondator Coaliția România Sănătoasă: ”Este cel mai mare grup pro-vaccinare de pe tot Facebook-ul, peste 50 de mii de membri.

Acest grup a primit recent de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii o scrisoare de recunoaştere. Pagina poate fi accesată aici.

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an
Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an
Cum putem preveni apariția unui atac de panică
Cum putem preveni apariția unui atac de panică
Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. De 20 de ani, un barbat isi ingrijeste zilnic sotia paralizata
Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. De 20 de ani, un barbat isi ingrijeste zilnic sotia paralizata
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tigari electronice
Ţigările electronice cu vapori pot cauza moartea. „A crescut consumul în rândul copiilor”
Joburile din spitale pe care nu le mai vrea aproape nimeni. ”Nu se prezintă la concurs”
Bani de la UE pentru a creşte gradul de vaccinare. Camere frigorifice şi registru naţional
Pericolul ignorat de mulți pe vreme caniculară. Descoperirea făcută de dermatologi
Anunț îngrijorător privind țigările electronice. Ce au descoperit oamenii de știință
Avem 206 de analize gratuite, dar le ignorăm. Mulți români ajung la medic prea târziu
tigari electronice
CDC investighează ţigările electronice ca posibilă cauză a unor îmbolnăviri pulmonare
Medic din UPU, revoltat pe Facebook: "Lumea nu mai are bunul simţ de altădată"
Ne este ruşine să ne recunoaştem tristeţea şi neîmplinirile. Câți dintre noi suferim de depresie. VIDEO
Spitalele vor avea buline de acreditare. Pacienții vor ști dacă sunt în siguranță
Când vom avea primul Spital de Stomatologie. Nu toți vor beneficia de servicii gratuite
Intervențiile decontate în clinicile private. Alternativa până acum era străinătatea